Начало Новини Българчета сред най-добрите по математика на олимпиада в Рио

Българчета сред най-добрите по математика на олимпиада в Рио

0 Коментар

С 4 сребърни и 2 бронзови медала ще се завърне олимпийският отбор по математика след участието в Международната олимпиада по математика, която се проведе в Рио де Жанейро, Бразилия.
58-то издание на престижното състезание събра 614 ученици от над 112 държави, които се посветиха на задачи, избрани от лидерите на отборите. В отборното класиране България е на 18-то място и 4-то за държавите представителки на Европейския съюз.

Българският национален отбор по математика през 2017 е в следния състав:

1. Кирил Бангачев, 11 клас, СМГ – 19 точки, сребърен медал
2. Виолета Найденова, 12 клас, СМГ – 21 точки, сребърен медал
3. Христо Папазов, 12 клас, Американски колеж – 17 точки, бронзов медал
4. Константин Гаров, 12 клас, ПМГ Бургас – 19 точки, сребърен медал
5. Атанас Динев, 11 кл, ПМГ Бургас – 17 точки, бронзов медал
6. Иван Ганев, 12 клас, Американски колеж – 23 точки, сребърен медал.

Ръководители на отбора са проф. дмн. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), доц. дмн. Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Макелов (докторант в MIT).

“Ръководството на отбора благодари на всички институции, които ни подкрепяха – Института по Математика и Информатика на БАН, СООПН, Американска Фондация за България, Фондация Георги Чиликов, Министерството на образованието и науката и други.”, споделя вълнението си проф. Бойваленков, член на СООПН.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния, като България е участвала във всички нейни издания. До 2017 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 271 медала: 53 златни, 111 сребърни, 107 бронзови медала и 10 почетни грамоти.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност