Стоянка Мутафова вече е в Книгата на Гинес

dailypress.bg

dailypress.bg
2 февруари 1922 г. – на тази дата преди 93 г. в България се ражда една велика жена. И макар да се появява на този свят като Мария, цяла България, цял свят я знае като Стоянка Мутафова. Объркването идва от един афиш и остава за цял живот…

И въпреки че вече е на 93 г., Стоянка Мутафова няма намерение да се отказва от този живот. Напротив, българската актриса извоюва поредната битка с живота…. И вече е записана в Книгата на Гинес като най-възрастната все още играеща на сцена актриса в историята на света.

И ако не вярвате, че тя все още продължава да играе, отидете и я вижте в спектакъла „Столетие мое“, в който Стоянка Мутафова участва.

“Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!”, споделя великата българка.

интернет

интернет

Любопитен факт е, че Стоянка Мутафова е завършила класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Впоследствие завършва и Държавна театрална школа в София.

За 3 г. – от 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага.

Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.

А дали дълголетието й се дължи на трите й брака – кой знае. Но Стоянка Мутафова се е омъжвала точно три пъти.

През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият й съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева – Муки.

Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ. С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×