Юрта от „Хан Аспарух“ – атракция на Националния събор на овцевъдите

littlebg.com

wikipedia

Монголска юрта, подарена на Тодор Живков от държавния ръководител на далечната страна, в която е сниман филма „Хан Аспарух“, ще бъде една от атракциите за Националния събор на овцевъдите край Лясковец. До нея ще бъде издигната и каракачанска колиба от клони и шума.

Уникалният фест ще се проведе от 8 до 10 май, а основни организатори са Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“ и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна.

Тридневното изложение край Петропавловския манастир ще бъде открито от земеделския министър Десислава Танева. Очакват се също министърът на земеделието на Кипър, посланиците на Полша, Португалия, Израел,Дания, Либия и Казахстан и търговското аташе на Австрийското посолство в София. Овцевъди от 14 държави ще обменят опита си в бранша.

На поляни край Петропавловския манастир ще има атрактивни състезания за най-бързо стригане и доене на овце, обезкостяване на агнета, печене на родопско чеверме, теглене на товари от коне тежковози. Програмата включва още демонстрация с овчарски кучета, която са подготвили гости от Украйна. В събора ще се включи и школата „Багатур“, която ще направи възстановка на бита на старите българи.

Своя продукция ще изнесат 240 изложители. Сред тях ще има животновъди, занаятчии, производители и дистрибутори на земеделска техника. Над 830 ще са животните – овце, кози, кучета, коне и магарета, които ще бъдат докарани за проявата.
Ути Бъчваров пък ще ръководи кулинарната фиеста и ще възражда стари български рецепти за приготвяне на агнешко. Той ще готви огромен курбан и агнешко с лук за посетителите.

Над 2100 фолклорни певци и танцьори ще се изявят на двете сцени и ще огласят местността с народни ритми в конкурса „Заблеяло ми агънце“.

Очаква се тази година Съборът да бъде посетен от близо 150 000 души.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.