Български фестивал на сливата разтриса Троян

Троянска синя сливаБългарски фестивал на сливата е културно събитие в община Троян. Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия”, имащ в годините на своето съществуване популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

Традиционно се провежда в последната седмица на септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали.

Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в Троян и Националното изложение.

Фестивалът дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция. Обединява традиционен поминък, занаяти, творчество – запазена марка на Троянския край. Предоставя възможност за провеждане на образователна линия в областта на сливопроизводството и опазване на природната среда и не на последно място създава атрактивна туристическа дестинация и засилва ролята на културата за обогатяване на живота на общността.

Дойде време и за 24-то издание на любимия Български фестивал на сливата, а екипът на събитието подготвя за посетителите много изненади. Фолклор, конкурси, награди и много забавление очакват посетителите на утвърдения празник.

Vivo Montana, ФА „Филип Кутев“, Николина Чакардъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Лора Караджова, Тома Спространов и Лили Друмева са част от имената, които ще излязат на сцените на Български фестивал на сливата на централния площад в Троян и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак.

Празничната програма започва на 22 септември – Деня на Независимостта на България. След поздравлението на кмета на Общината, на сцената на Български фестивал на сливата ще излезе фаворитът от последното издание на „България търси талант“ – „Vivo Montana”. През деня, всички гости на общината ще могат да се насладят на концерт на Танцова формация „Пловдивъ“, които ще се представят в Националното изложение.

На 23 септември денят ще започне с една любима на жителите и гостите на Троян традиция, която и през 2016 г. ще бъде спазена – запалването на казана за изваряване на ракия, в 11:00 ч. на централния площад в Троян. Организаторите запазват тайната, кой ще бъде тазгодишният гост, който ще има честта да запали казана.

В 12:30 ч. Тони Димитрова ще изнесе концерт в с. Орешак. В 18:00 ч. през главната улица на Троян ще премине празничното дефиле, а вечерта за настроението на всички гости ще се погрижи ФА „Филип Кутев“.

И в 24-то издание на Фестивала, съботната вечер (24 септември) ще е посветена на младежите. Тогава концерти ще изнесат певицата Лора Караджова и квартет “Grand Guattro”.

В последния ден от Фестивала, от 11:30 ч. ще започне награждаването на победителите в конкурсите и закриване на събитието с концерт на Николина Чакардъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, а в с. Орешак участие ще вземат младите таланти на Троян, с концерта си в 12:30 ч.

Неизменна част от събитието ще бъде Улицата на занаятите, която с всяка следваща година се разраства и привлича занаятчии от различни краища на страната, а сцената на Български фестивал на сливата отново ще бъде отворена за изпълненията на самодейни състави и изпълнители.

Пълната програма може да откриете на официалната интернет страница на събитието www.festivalnaslivata.com.

слива

За сливата

Сливата е една от основните земеделски култури на нашата страна. Сливовите плодове както в прясно така и в преработено състояние са едни от традиционните селскостопански продукти, с които страната ни излиза на чуждите пазари.

Най-подходящи за отглеждането на сливови насаждения в планинските райони са склоновете с източно, севетоизточно и северно изложение с не много голям наклон, с добър въздушен дренаж, с достатъчно дълбока и пропусклива почва. Трябва да се избягват затворените котловини, където повредите от ниски зимни температури и от повратните студове са по-големи. Много подходящи за отглеждането на сливови насаждения са равнинните райони на непресъхващите реки с богата алувиално-наносна почва.

Pазпространена e в цялата страната. Но най-голяма концентрация е постигната в Ловешки окръг следват Габровско, Пловдивско, Старозагорско, Врачанско, Шуменско и Смолянско.

слива

Основен сорт в нашата страна е Кюстендилската синя слива. Известен е под името Зимна слива или Маджаркиня. Отглеждан е още от 17-18 век наред с голям брой местни ракиени сортове. При значителното увеличаване на площите на сливовите насаждения след Първата световна война сортът Кюстендилска синя слива получава още по широко разпространение.

Установени са голям брой вариетети и клонове от него, които се различават по едрина и форма на плода, форми на короната, време на цъфтеж и др. В промишлените насаждения преобладават подбрани ценни едроплодни вариетети и клонове на Кюстендилската синя слива като ДЛ-1, Д-16, ПАТ-12 и др. селектирани в ИПЖЗ Троян, както и Д-2 и Д-4 на Опитна станция по овощарство – Дряново.

Плодовете на Кюстендилската синя слива са много ценни както за консумация в прясно състояние, така и за различни видове преработка, на първо място за сушене. Дървото е силно растящо и много родовито. От отделни дървета  са добивани по 250-300 кг. плодове. Поради късния цъфтеж не страда от повратни пролетни студове. Най-съществения недостатък на този сорт е голямата податливост на болести и въздушна суша, както и незадоволителната едрина на плодовете.

слива

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.