8-годишно българче спечели първо място на технологично състезание

технологично състезание

8-годишно българче спечели първо място на международното технологично състезание CoderDojo Coolest Projects Showcase в Дъблин, Ирландия, пише в. „Труд“.
Второкласничката Тайра Ридваева стана победител в категорията Скратч с мултимедиен проект, създаден с помощта на визуалния език за програмиране Scratch. Чрез него Тайра по забавен начин представя някои плодове и зеленчуци с цел да убеди децата да се хранят здравословно.

Журито на конкурса е най-впечатлено от качествения код, атрактивния дизайн и интерактивното презентиране с помощта на платката makey makey, която превръща плодовете и зеленчуците в клавиатура на компютъра, разказа майката на Тайра Шенай Хасанова.

Младата програмистка се е състезавала с около 1000 деца от 17 държави. Тайра Ридваева учи в столичното частно основно училище “Веда”, където е отличничка. Освен че е добра в програмирането, второкласничката изучава успешно немски, английски, китайски и турски език. Обича да рисува.

На 6 годинки печели първо място с рисунка от състезание на ЧЕЗ, допълни още майката на Тайра. Условие за участие в състезанието CoderDojo е посещаването на клуб в България, затова родителите на 8-годишната програмистка я включват в Coder Dojo клуб в “Музейко” и в “Телерик”. Всичко това се случва чрез съдействието на учителката Мария Серкеджиева, която е ментор там.

Въпреки че бащата на Тайра е компютърен инженер, именно Мария Серкеджиева – преподавателката на ученичката по информационни технологии, открива таланта на малката – “за което сме й много благодарни”, споделя майката на Тайра. Първото място на състезанието CoderDojo в Ирландия носи на 8-годишната програмистка плакет, XBOX- плейстейшън, платка за програмиране-Genuino 101 и ARCKIT- сглобяем архитектурен модел на сграда. Тайра е участвала и в българския вариант на състезаниетo, където също била сред наградените заради оригинална идея. Тя има награда и от друго българско състезание – IT Знайко.

“Със сигурност ще продължи да се развива в тази посока. Ще помага като ментор на други деца. Иска да се развива в тази област, т.е. ще се цели в дигиталните върхове”, сподели Шенай Хасанова за бъдещото развитие на дъщеря си. “Колкото до конкретната професия, предвид факта, че дигиталните технологии са много динамични и бързо развиващи се, за момента едва ли можем да назовем професията на бъдещето с една дума. И тя, и ние, като нейни родители знаем едно – че и харесва да се занимава с това и с лекота усвоява нови и нови знания в тази област”, завърши майката на Тайра.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.