Българи в чужбина разказват „Моята българска история“

Новинар

Новинар

Интерактивна карта на България осветлява малко известни исторически факти от миналото. Нейната мисия е само с един клик да разкаже каква е била съдбата на значими обществени фигури и сгради в различни градове на страната.

Всеки желаещ да участва в проекта „Моята българска история“ може да разкаже колкото истории пожелае, като вече са включени и разкази на нашенци, които живеят в чужбина.

„Всеки може да качи колкото си иска истории. В момента има над 300 на картата, като те са и от България, и от чужбина, в това число от САЩ и от Южна Америка“, обясни за в.“Новинар“ Божидар Иванов от фондация MoveBG.

По думите му специален екип от историци допълва качената от потребителите информация, а в някои случаи проверява нейната достоверност, ако нещо не съвпадне с конкретната историческа рамка.

„Именно личните истории и личното преживяване на общото ни минало са нишките, които изплитат колективната ни историческа памет. Чрез познаването и препрочитането на тези истории ще научим повече за себе си – кои сме, с какво можем да се гордеем и с какви уроци да продължим напред“, пишат организаторите в доброволческата платформа TimeHeroes. Проектът е част от културната програма на фондацията, а основната му цел е свързана с това да се напише един общ исторически разказ, обясни още Иванов.

Организаторите се стремят да изведат по-малко известните истории – тези, които по някакъв начин са останали извън учебниците и са част от семейните предания и разкази. Дигитализирането на българската история е един от начините да се разгърне потенциалът на страната ни.

Освен това се дава възможност хората да си припомнят своето минало и заедно да напишат по-различна история, смятат организаторите.

Картата работи от април. Не се изисква регистрация, за да се добави история към нея.

„Това, което трябва да се направи, е да се навигира до конкретно място, до конкретен адрес – да кажем до някакъв град, дори да е извън България. Съответно след като се стигне до този адрес, има едно пинче „Добави история“.

Взема се пинчето и се кликва на съответния адрес, за който човекът иска да разкаже история. Това отваря един интерактивен прозорец, в който човек може да напише разказа, и също така да качи и снимка“, допълни Иванов.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.