Начало BG бизнес Българска технология връща децата на площадките

Българска технология връща децата на площадките

от LittleBG
0 Коментар

Playground Energy
Една трета от българчетата са с наднормено тегло, а близо една шеста страдат от затлъстяване.

Българска компания дава добър пример, опитвайки се да се справи с тази тенденция, като използва съвременните технологии, за да върне подрастващите на детските площадки. Благодарение на тях люлките и клатушките вече светят и пеят, докато малките играят с тях. Колкото по-интензивна е играта, толкова по-ярък е резултатът, нали?

playgroundenergy

“Целта ни е да преоткрием най-старата игрална платформа – детската площадка, по нов и образователен начин”, пише в портфолиото на Playground Energy. Правят го с разработването на нов тип оборудване, което използва неизчерпаемата детска енергия за благото на самите деца.

“Улавяме част от кинетичната енергия и я ползваме, за да им създадем още по-голямо забавление – светлини, музика, интеракция посредством bluetooth с други инсталации, като фонтани, светлини и т.н.”, обяснява пред в. “Труд” Христо Алексиев, един основателите на фирмата.

Всичко започва в едно кафене преди няколко години, където Христо е в компанията на дизайнера Илиан Милинов, четирикратен носител е на наградата Rеd Dot Design Award – най-високото отличие за индустриален дизайн в Германия.

“Седяхме на люлеещи се столове и на него му свърши батерията на телефона. Пошегува се, че би било хубаво, ако може да включи телефона си по някакъв начин в стола и да ползваме тази енергия. Казах му – чакай, това е добра идея, има хляб в нея”, спомня си младият български предприемач.

Така през октомври 2012 г. двамата основават своя компания. Излизат на пазара след година и половина, през която са заети с превръщането на идеята в реалност. Сърцето на всеки техен продукт е патентованият генератор, който превръща кинетичната енергия в електричество.

Днес български клатушки има по детски площадки на пет континента – Австралия, Азия, Европа, Южна и Северна Америка. Близо 80% от производството е за външни пазари.

Тайната на успеха се крие в сътрудничеството с други производители от цял свят. Освен завършени площадки компанията предлага отделни компоненти или цели изделия, които партньорите им могат да интегрират в своите проекти. Затова и не знаят колко точно са площадките, оборудвани с техни съоръжения, но със сигурност са няколко десетки.

playgroundenergy

В България има девет, като най-голямата е в София. Следващата година в столицата ще бъдат изградени още две. Интерес има и от други родни общини.

През 2017 г. един продуктите им – люлеещият се стол “Луми плюс”, е отличен с награда Rеd Dot Design Award. “Той не е най-продаваното ни изделие, но е емблематичен за нашата философия. Почти всеки клиент иска да го има.

Характерното за него е, че става както за малки, така и за големи деца. Това е пример как един чисто ергономичен проблем може да се реши с умен дизайнерски подход”, посочва Христо Алексиев.




 

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност