Българските хакери хакват 7% от целия свят

хакери
7% от хакванията в целия свят ги извършват българи. Така българските хакери водят челните класация за най-добрите хакери в света. С тези данни излезе американската компания Verison. Според данните й 4-то място в класацията се заема именно от българите, като изпреварват държави каро Русия и Бразилия.

На първо място е Китай. Близо 30 на сто от хакерските атаки са тръгнали именно оттам. Втори се нареждат хакерите от съседна Румъния с около 28 процента хакерска активност. Северната ни съседка изпреварва в това отношение дори и САЩ, които заемат трето място с 18 на сто.

Според доклада китайските хакери атакуват различни сайтове и информационни системи заради шпионаж или пък заради кражба на идеи от западни компании. Българските и румънските хакери обаче го правят заради финансови облаги.

Междувременно пък страната попадна в Топ 10 на най-бърз интернет. Средната скорост, която потребителите у нас използват, е около 6 Мbps, докато в световен мащаб тя е едва 2.9 Мbps.

Последният КСНС, който бе свикан от президента на 14 април, бе именно за киберсигурността. След него се оказа, че България е постоянна жертва на кибератаки срещу банки, летища, държавни институции и частни компании. На заседанието е констатирано, че е налице относително изоставане от държавите в ЕС и НАТО в тази насока.

Масово се използва стара техника и операционни системи или нелицензирани приложения, а чиновниците в администрацията имат недостатъчна компютърна култура. На КСНС се реши правителството в кратки срокове да приеме националната стратегия за киберсигурност. В началото на април тя бе пусната за обществено обсъждане, като в нея се предвижда създаването на своеобразен мозъчен тръст, който да ни защитава от бъдещи кибератаки.

Парламентът пък трябва приоритетно да разгледа промените в Закона за електронното управление, с които се създава държавна агенция „Електронно управление“ и държавно предприятие „Единен системен оператор“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×