Далеч от България, но винаги в сърцето ни! Как българите по света отбелязаха 24 май

Нова телевизия

Нова телевизия

24 май празнуваха не само българите в България, но тези, които са далеч от родината.

Празникът беше отбелязан и отвъд океана. Този уикенд е последният в класните стаи за хиляди деца, които учат родното четмо и писмо в българските училища в Америка.

Как там празнуват делото на светите братя Кирил и Методий?

За поредна година най-голямото българско школо в чужбина – „Малко българско училище“ в Чикаго посрещна празника с манифестация и концерт. Тук учат близо 400 българчета. Поздрави дойдоха дори и от офиса на местен сенатор.

А бъдещите поколения, макар и родени в Америка, знаят какво празнуваме на 24-и май. Това е и краят на учебната година за повечето училища зад граница, когато децата получават дипломите си, лицензирани от образователното министерство.

В Чикаго има десет български училища. Първи отбелязаха празника в „Слънчогледи“. В център „Знание“ празникът беше отбелязан с песни и стихотворения. В „Ново българско училище“ пък имаше изложба на рисунки на тема „Лудогорие“. А в „Нов живот“ заложиха на концерт с песни и танци.

Денят завърши със спектакъла на „Патиланско царство“, в който малчуганите бяха облечени като старовремски български владетели и проследи най-важните моменти от историята на родината – от хан Аспарух до Покръстването и Освобождението.

От Източното до Западното крайбрежие такива тържества има в около 30 български училища, уточнява Нова телевизия.

Българите в Лондон отбелязаха 24 май с фолклорен флашмоб.

Месеци отне на организаторите да извадят разрешителни, за да се извие българско хоро на метри от британския парламент и на брега на Темза.

Стотици българи отбелязват 24 май в светите за славянската култура места в Рим. По обяд в българската църква в сърцето на вечния град беше отслужен молебен за празника.

Преди повече от 10 века в храма папа Адриан е благословил новата азбука. Там се съхраняват и мощите на Свети Кирил Философ. За първи път в Рим пристигнаха над 320 деца от 18 българските училища в чужбина. Всички те пътуваха на собствени разноски и се организираха чрез социалните мрежи.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.