3 българки за първи път с общ концерт в НДК

Boneva_Durvarova_Trenda

За първи път в България ще видим големите имена Елмира Дърварова, Вяра Трендафилова и Антонина Бонева на една сцена. Това ще се случи на 25 май от 19:00 ч. в зала 6 на Националния дворец на културата.

Своеобразният мост Ню Йорк – Стокхолм – София е част от рамките на XX-то издание на “Салон на изкуствата”.

Програмата е изключително богата и включва произведения на Фредерик Шопен, Пиетро Маскани, Пьотр Илич Чайковски, Камий Сен-Санс, Луис Шпор и Аманда Майер.

ЕЛМИРА ДЪРВАРОВА

Световноизвестната американска цигуларка от български произход Елмира Дърварова концертира от 4-годишна възраст. Печели награди в множество международни конкурси, учи при легендарните виртуози Хенрик Шеринг и Джозеф Гинголд. Прочутият диригент Херберт фон Караян я избира за участие в един от неговите видеозаписни проекти. Тя предизвиква сензация когато печели конкурса за концертмайсторския пост в Метрополитен Опера в Ню Йорк и става първата (и единствена досега) жена-концертмайстор в историята на Метрополитен Опера. Нейното име се съобщава в седмичните международни радио-предавания на Метрополитен Опера, както и в телевизионни продукции на МЕТ, компакт дискове и лазерни дискове на фирмите Сони, Дойче Грамофон и И Ем Ай.

С концертни изяви и майсторски класове на 4 континента Елмира Дърварова е чест гост на престижни фестивали и е била солистка на Виенския радио оркестър, Московския oържавен симфоничен оркестър и на много други оркестри по света. Изпълнява и записва камерна музика с някои от най – ярките светила на музикалния небосклон: пианистът – диригент Джеймз Ливайн, челистът Янош Щаркер, контрабасистът Гари Кар, пианистът Паскал Роже. Рециталът й в родния дом на Бела Барток в Будапеща бе предаван на живо от радиостанции в цяла Европа. Документален филм за живота и кариерата й бе представен по европейските телевизионни канали.

Елмира Дърварова е водач на Ню Йоркския клавирен квартет и на Трио “Делфиниум”. Изявява се също в дуо със световноизвестния пианист Фернандо Отеро и с квинтета “Куинтето дел фуего”. Тя е президент и артистичен директор на Нюйоркския камерен фестивал, оглавява журито на международни конкурси във Верона и в Пловдив. Нейни дискове жънат високи оценки, включени са в класациите “Диск на месеца” и “Десетте най-добри диска на годината”.

През 2013 г. нейният запис на сонатата от Аманда Майер (1853-1894) стана причина да се даде гласност на творчеството на тази забравена шведска цигуларка и композиторка. През 2014 г. Елмира Дърварова записа с оркестъра на Виенското радио цигулковия концерт на Върнън Дюк за диск, представящ световната премиера на този виртуозен концерт, създаден преди 75 години за Яша Хайфец. В пресата нейните концерти и дискове се посрещат с блестящи отзиви.

Вестник “Ню Йорк Таймс” не веднъж изтъква забележителните качества и гъвкавост на нейния тон, вестник “Чикаго Трибюн”, след нейно изпълнение, заяви “Тази вечер ще има да се помни…”, списание “Фанфара” я определи като “омагьосващо харизматична… хипнотизираща”, списание “Грамофон” похвали нейните “ултра-емоционални изпълнения”, а авторитетното лондонско списание “Страд” отбеляза: “Елмира Дърварова свири с опияняваща красота на звука”.

ВЯРА ТРЕНДАФИЛОВА / VYARA TRENDA

„…топлият, кадифен глас на българското мецосопрано Вяра Тренда ни разкри вълшебния свят на белкантото…“ Сид Свенск

,,..красивият тон и категоричното, артистично присъствие на Вяра Тренда…“ Класик воис.

Това са само някои от определенията в пресата за българското мецосопрано Вяра Трендафилова.

Вяра Трендафилова започва своето музикално образование в родния си град Хасково в клас по виолончело. По-късно, след няколко години, прекарани в редиците на детски хор „Орфей“, продължава заниманията си по пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Реса Колева. През 1992 г. заминава за Москва, където продължaва музикалното си образование в Московската музикална академия „Гнесини“ като учи в класа по оперно пеене на проф. Евгения Шевелева. Участва в майсторски класове на легендарните Ирина Архипова и Зара Долуханова. Лауреат е на конкурс за млади оперни певци в Москва през 1995 г., където следващата година дебютира в ролята на Керубино в “Сватбата на Фигаро” от Моцарт.

Професионалните ангажименти на Вяра Трендафилова я отвеждат на много световни музикални сцени. Тя е гост – солист в театри в Опава и Амарило, в Испания, Чехия, Естония, Италия, Норвегия, Швеция и др.

Изпълнява роли като Ромео в “Монтеки и Капулети”, Олга в “Евгени Онегин”, Азучена в “Трубадур”, Амнерис в “Аида”, Сляпата в “Джоконда”, Улрика в “Бал с маски” и др. “Реквием” на Верди, “Месия” на Хендел, “Реквием” на Фуре са само някои от заглавията, които изпълнява на концертния подиум. Оперна гала в Чили е един от последните й ангажименти.

Работила е заедно с диригенити като Арнолд Остман, Стивън Меркурио, Филип Зардер и др. Вяра Трендафилова прави и много концертни рецитали, както в Швеция, където живее от години, а също така във Франция и в Норвегия.

През 2013 г. учредява в Стокхолм културно сдружение „Оперисимо Интернешънъл“, чиято идея и стремеж е да развива културните връзки между Швеция и България. В 2014 г. „Оперисимо Интернешънъл“, с подкрепата на българското посолство в Швеция и на Министерство на културата, организира голям празничен концерт, с който бяха отбелязани 100 години от рождението на големия бас Борис Христов и 100-годишнината от българо-шведските дипломатически отношения. На концерта присъстваха дипломати от над 120 страни от цял свят.

АНТОНИНА  БОНЕВА

Антонина Бонева произхожда от фамилия на известни музиканти. Завършва НМА “П. Владигеров’’ като студентка на проф. Николай Евров. Специализира в Кралската консерватория в Антверпен, Белгия при проф. Фредерик Геверс, който не пести думи за таланта и музикалността й. След участията си в множество престижни майсторски курсове в Германия, Франция и Италия, където се усъвършенства при световноизвеестни пианисти, получава отзивите:

“…Сърдечни поздравления и най-искрени пожелания за успех” – Алдо Чиколини, “Бонева изпълни Бетовен, соната оп. 110 с много добър стил и разбиране” – Ивон Лефебюр;

“Антонина Бонева имаше блестящо утвърждаване с победата за наградата ,,Ланчано’’. Намирам в нея музикален темперамент от най-висока класа и изключителна музикална природ’’- Серджо  Пертикароли.

Тя печели наградата ”Ланчано’’ и персоналната награда нa проф. Серджо Пертикароли – Вицепрезидент на Академия “Санта Чечилия”. Това я отвежда в Рим, като солистка на Интернационален оркестър под егидата на ЮНЕСКО.

Антонина Бонева изнася концерти в Белгия, Италия, Франция, Австрия, Англия, Швеция, Гърция, Турция и др., участва във фестивалите “Радио Франс”, “Музикално лято Френтана”, “Алекс де Врийз”, “Аполония”, “Среща на клавиатурата’’, “Варненско лято’’ и др. Изявява се в Интернационален културен център и в Кралската опера – Антверпен, Театър ,,Шатле’’ и Зала ,,Гаво’’ – Париж, Театро Олимпико и Театър ,,Екселсиор’’ – Италия, Зала Бьозендерфер в Мюзикферайн – Виена, ,,Кемал Режит Хол’’ – Истанбул, Зала България, НДК и др. Била е солистка на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфониета ,,София’’, оркестрите ,,Стравински’’, ,,Амадеус’’ и на повечето симфонични оркестри в страната. Българската национална телевизия реализира филм-портрет за концертната й и педагогическа дейности. БНТ, БНР, Радио Франс и италиански телевизии излъчват нейни записи. Записва за фирмата ,,Старс Рекордс’’ Бах, Бетовен и Брамс. Репертоарът й съдържа още произведения от Моцарт, Шуман, Лист, Франк, Григ, Дебюси, Турина, Кабалевски, Владигеров, Пипков, Казанджиев и др., но най често изпълняваният от нея автор е Шопен.

През юбилейната година на Шопен, тя е поканена в Почетния комитет за честванията и е член на журито “Шопен ин меориум”. Свири в Театро Олимпико в Италия, за което IL Giornale di Vicenza написа:

 ,,Изключителната българска пианистка Антонина Бонева я чухме в прочувствената и лирична интерпретация на фамозния втори клавирен концерт на Шопен. С абсолютното техническо господство, изящната гъвкавост на звука и пеещата мелодичност, Бонева получи найгорещите овации на публиката, които доведоха и до нейния солов бис на Ноктюрно в Додиез минор.

От 2011 г. е заместник – председател на Дружеството ,,Шопен’’ в България. Член на жури още на конкурсите ,,,Д. Ненов’’,  ,,В. Стоянов’’, ,,Албер Русел’’. ,,Лист – Барток’’ и на Международния конкурс за млади оперни певци ,,Европейска общност – 2011’’ и 2013 – Италия. През 2013 година е Председател на Международния конкурс за пианисти ,,EUTERPE’’. Нейните ученици са лауреати на множество клавирни конкурси и концертират успешно у нас и в чужбина.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.