Financial Times хвали Пловдив

LittleBG

LittleBG

Пловдив – град с история, датираща отпреди 6000 г., си връща част от културното и икономическо превъзходство, пише британският вестник The Financial Times.

Според икономическата медия, вторият по големина град в България е една от популярните и бързо развиващи се IT и аутсорсинг дестинации на фона на славата му като културна столица.

В доклад за индустриите на Централна и Източна Европа бизнес медията отбелязва забележителния икономически растеж на града. БВП на Пловдив се увеличава средно с 12% до 13% годишно, което изтегля града на челните места по показатели в страната. Това до голяма степен се дължи на развитието в IT-сферата и аутсорсинг сектора, чиито дял в БВП на страната е 4%.




Публично-частното сътрудничество включва 6 индустриални зони около Пловдив и 9 общини, като медията опоменава, че „Тракия икономическа зона“  наскоро е станал първият район с изразена подкрепа от държавата.

Инвестициите в зоната, направени от 90-те насам, се равняват на около 1 млрд. евро. Още 800 млн. се очакват през това десетилетие.

В момента ТИЗ е привлякла над 100 инвеститора, повечето от които идват от Европа, привлечени от ниските осигуровки, благоприятното бизнес законодателство и плоския данък.

„Потенциалът, който имаме, може да удвои делът на аутсорсинг в БВП през следващите три до пет години“, казва Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на Софика Груп – най-голямата българска аутсорсинг компания, купена от US-базираната TeleTech през миналата година.

Зоната обаче генерира икономическия си ръст от друг фактор – с наетите хиляди служители в София, Велико Търново, Варна и Бургас.

Financial Times се позовава на данни от финансовата компания A. T. Kearney за 2014 г., според които България е на девето място като най-предпочитана аутсорсинг дестинация.




Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×