Начало Българи юнаци Хорце с костюм и салса ритми – ансамбъл „Българе“ го може

Хорце с костюм и салса ритми – ансамбъл „Българе“ го може

1 Коментар
ансамбъл "Българе", littlebg.com

БНТ

„За да привлечем интереса на младите хора към българския фолклор, решихме да облечем в елегантни костюми танцьорите от ансамбъл „Българе“.

Това разказва артистичният директор на ансамбъл „Българе“ Цвети Шопова в предаването на БНТ „Отблизо с Мира“.

Цвети разкрива съвременния поглед към традиционната носия. А именно – българските народни танци, каквито не сме ги виждали до сега — не в носии, а в елегантни костюми.

Още по-изненадващото е, че танцьорите от ансамбъла не танцуват на нашенска музика, а в салса ритми.
Освен това решението да пременят ансамбъла в костюми, има и друга цел – да се подпомогне българската индустрия. Инициатор на кампанията е Мартин Йорданов, бизнесмен, на който му хрумва идеята, че може да се обеди потенциала на българския фолклор и българския бизнес и по този начин, разпространявайки народните танци, нашата страна да стане разпознаваема по целия свят.

Странното е, че младите хора приемат промяната с отворени ръце, въпреки традиционно схващане, че народните танци се танцуват с фолклорни костюми, с потури и цървули.1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност