Каба гайди ще огласят Родопите

Голямо гайдарско надсвирване ще се състои в село Гела, област Смолян, на 5 и 6 август. Надсвирването има над 100-годишна история. То се провежда всяка година в първата събота на август, а неделя става част от големия Илинденски събор в селото.
От незапомнени времена ежегодно в началото на август на Илинденските поляни край село Гела се събират родове и хора от цялата България. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на красивите Родопи.

Основната цел на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.

Наблюдава се все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване варират от 8000 до 13 000 хиляди на година.

Събитието добива все по-голяма популярност и прераства в международен форум. Регистрирани са чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. Броят на участниците варира от 40 до 60 изпълнители на година. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

Участниците в гайдарско надсвирване в село Гела се разпределят в три възрастови групи:

Първа възрастова група – до 14 години – изпълнение на свободна програма до 5 минути;

Втора възрастова група – от 15 до 20 години – задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути;

Трета възрастова група – над 21 години – изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути.

Програма за гайдарското надсвирване и събора в Гела през 2017 година:

5 август (събота):

10.30ч. Откриване на Гайдарското надсвирване

11.00ч. Конкурсна програма

18.00ч. Награждаване на лауреатите

Концертна програма „Хорото продължава…“

6 август (неделя):

11.30ч. Откриване срещата на родовете и народно веселие

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.