Българки измайсториха шоколад с рози

шоколад с рози

в. Капитал

Шоколадът с рози Rosey’s mark получи правна закрила, след като рецептата бе защитена като полезен модел, съобщиха Ина и Росица Паунови. Те са собственици на компанията производител – „РИМ груп ко“, която е фокусирана върху производството на храни, съдържащи българска маслодайна роза.
Първият вкус – черен шоколад с рози Rosey’s mark с 54% съдържание на какао, е създаден през януари 2014 г. Година по-късно фирмата започва да предлага още два вида шоколад с рози – млечен и бял. Продуктите са бутикови, разработени са в сътрудничество с шеф-шоколатиера Ради Стамболов и се изработват ръчно в неговата работилница.

Обхватът на закрила покрива черния, млечния и белия шоколад с рози, съдържащи българско розово масло и розови листенца – пълната гама шоколад с рози на Rosey’s mark. Началото на действието на регистрацията е 18 декември 2015 г. – датата на заявката, подадена към Патентното ведомство, уточни Росица Паунова.

Срокът на действие на регистрацията на всеки полезен модел е четири години от датата на подаване на заявката и може да бъде продължен за два последователни периода от по три години. Регистрацията е валидна само за България.

„Имаме претенции, че сме предложили първия български продукт в категорията „шоколад с рози“ и първия, който получава правна закрила. Засега ще се въздържаме да предприемаме действия срещу други фирми, произвеждащи шоколад с рози, защото при рецептите е трудно да се докаже абсолютно съвпадение, тъй като винаги може да се промени нещо, макар и с един грам. Но за нас е важно нашите партньори и клиенти да са наясно с регистрацията. Тя е доказателство, че в България реално се създават нови и уникални продукти, включително и от малки семейни компании като нашата“, коментира за „Капитал“ Росица Паунова.

„Инвестираме в разрастване на онлайн търговията през собствен канал чрез нашия уебсайт. Изнасяме за Япония, Великобритания, Италия, Австрия, като и в Германия и Франция чрез дистрибутор. Имаме много запитвания от Канада, Хонконг, Румъния – очакваме в рамките на 2017 г. да отворим и тези пазари. Компанията е силно експортно ориентирана, целта е износът да достигне 75-80% от продукцията“, коментира за в. „Капитал“ Росица Паунова.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×