Румънците се събуждат с българско кафе

БНТ

БНТ
Над 800 хиляди румънци предпочитат да почиват през отпуската си в България, затова българските продукти са им добре познати. Това отчете вицепрезидентът на Търговско-промишлената палата в Букурещ Михай Андрицою по време на откриването на традиционното изложение „Храни и напитки от слънчева България”.

Андрицою изтъкна качествата на българското вино и посочи, че със семейството му са любители на асеновградския мавруд.

„Благодарение на туристите, които посещават страната ни, българската храна често присъства на румънската трапеза. За нас Румъния е коректен партньор, като държава членка на ЕС“, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която бе сред официалните гости на експото, съобщи БНТ.

Стокооборотът между България и Румъния за първите осем месеца на годината надхвърля 2,5 милиарда евро. Над 4 милиарда евро оборот са реализирали от началото на годината фирмите от хранителния бранш в България. С производството на напитки се занимават 580 от тях, а оборотът им е 850 милиона евро.

Изнесените в чужбина стоки от хранително–вкусовата промишленост са за над един милиард евро, обяви Везиева. И допълни, че съседна Румъния е една от страните, които проявяват засилен интерес към българската храна.

Румънците добре познават  българските млечни продукти, харесват българското сирене, кашкавал, опитвали са домашния хляб, сушените плодове. Медът много се цени, каза Елеонора Иванова, мениджър на русенска фирма, изнасяща за румънския пазар натурална храна от българското село.

БНТ

БНТ

За година клиентите на компанията й в северната ни съседка са се увеличили в пъти, заради разработена онлайн система за достъп до румънските потребители.

Оказва се, че румънците предпочитат сутрин да се ободрят с българска марка кафе. Тя е на пазара от 5 години, отчете Светослав Кожухаров, който произвежда 60 тона кафе годишно, като част от него се пласира в съседна Румъния.

На изложение в Букурещ България представи най-доброто от хранително-вкусовата си промишленост. Сред 30-те фирми на изложението имаше и такива, които за първи път презентират продуктите си, които са иновативни. Надяват се и те да успеят да се наложат на румънския пазар.

Всички производители обаче са категорични, че за да са конкурентоспособни на пазара, страната ни трябва да последва добрия пример на Румъния и също да намали ДДС за храните.

„Намаленото ДДС в Румъния е много благоприятно за бизнеса. По никакъв начин не е повлияло на румънската търговия и производство, напротив стимулирало е техния сектор и се надявам тази крачка да се предприеме в България. По никакъв начин няма да намали приходите в хазната, напротив ще се увеличат”, каза мениджърът Мартин Карловски.

Следващото 14 изложение на храни и напитки от България ще е в Молдова, тъй като според ръководителя на Службата по търговско икономически въпроси в Букурещ Бронислав Денев, в този район има всички необходими условия за сериозен експорт на български стоки.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.