SkimProt – пример за съзидателния потенциал на българина

SkimProt

SkimProt

Противно на широко известния факт, че нашият народ невинаги използва интелекта си за постигане на особено позитивни цели, четирима млади българи са вложили взаимните си усилия за предотвратяване на злоупотреби с данни.

Когато става дума за банкови карти и за българи в един и същ текст, едва ли първото, за което ще се сетим е, че именно сънародниците ни биха помислили за това как най-добре да защитят потребителите. По-скоро бихме изразили опасения, че България отново се споменава в криминалните хроники. За щастие, в случая става дума за нещо, съвсем различно от обичайното.

Четирима българи, занимаващи се с различни неща, се обединяват в името на общ проект, чиято основна цел е повече от благородна. Става дума за защита на банкови карти от копиране на данните. Това е едно от най-честите престъпления, касаещи финансова информация на масови потребители.

Над възможността за създаване на подобен проект пръв се замисля Димитър Чобанов, чието любопитство около техническото устройство на картите и банкоматите. За създаването на краен продукт обаче, са необходими редица умения в най-различни области.

Възникват въпроси от това как да бъде заблудено скимиращото устройство, без да бъде възпрепятстван банкомата, до това с какво лепило да бъде прикрепян стикера, така че да е възможно отделяне без увреждане. Така в проекта влизат Георги Кънев, Николай Цапрев и Камен Несторов.

Всеки един от тях е специалист в дадена област, която не може да бъде игнорирана при оформянето на крайния продукт.

Измамата се извършва, след като информацията от картата бъде копирана с помощта на скимиращо устройство. То от своя страна успява да ги извлече чрез магнитната лента на банковата карта.

Тук е разковничето за пробива на нашите сънародници. Те осъзнават, че картите имат ленти и чипове, които съдържат една и съща информация. Банкоматът може да прочете и двете. Скимиращото устройство обаче, може да се възползва само от лентата.

Тук възниква въпросът как е възможно тя да стане недосегаема за скенера, а банкоматът да бъде ориентиран към чипа и да получи необходимото му за извършване на операцията. Младите българи успяват да надхитрят престъпния прийом, създавайки лепенка, която да покрива изцяло магнитната лента.

Новото приспособление е наречено „скимпрот” (SkimProt). Това е стикер, състоящ се от четири слоя с различни функции, които взети заедно изолират лентата от копиращото устройство. То може да запише само поредица нули, а не реалните данни на използваната карта.

От друга страна, банкоматът е ориентиран да се сдобие с необходимата информация от чипа, където скимиращото устройство вече няма думата.

За да се стигне до този прекрасен продукт, е изминат дълъг път. Всеки един от четиримата специалисти, се е нуждаел от знанията на останалите. Положително стечение на обстоятелствата е, че съдбата ги събира сравнително бързо.

Освен това, необходимите за физическото създаване и тестване на стикера материали и оборудване, са били достъпни в България. Това позволява успешното стартиране на проекта в края на 2013 година. В момента компанията търси дистрибутори по цял свят. Като приоритет за развитието й, е считано потенциално навлизане в САЩ, Мексико и Южна Америка.

Голяма част от банкоматите там могат да четат само магнитни ленти, което в момента изглежда като проблем, но всъщност  означава, че и в следващите години магнитните ленти все още ще бъдат използвани, тъй като в Европа има опасност скоро да да бъдат изведени от експлоатация. Ако картата има само такава и няма чип, към който банкомата да бъде преориентиран, стикерът „скимпрот” просто трябва да бъде отлепен. Това важи и в ситуации , в които банкоматът може да чете само ленти.

След премахването му магнитната лента няма да бъде възпрепятствана по никакъв начин да изпълни предназначението си. Разбира се, без лепенката се връща и рискът, но в ситуации като тази, това би било неизбежно. В много държави в Азия и Африка например банкоматите могат да работят само с магнитна карта.

Повторната употреба на един стикер не се счита за удачна. За щастие, цената на продукта е достъпна и евентуалната нужда от подмяна не представлява сериозен проблем.Пред авторите на проекта на преден план стои задачата да изтънят стикера. Това би им позволило да опитат да го наложат при работа с най-големите производители на карти в света.

Изобретение, притежаващо много голям съзидателен потенциал, за пореден път води началото си от родни умове. Такива млади българи могат да изчистят името на страната ни пред света и да й създадат имиджа, от който се нуждае. Колелото се върти и рано или късно положителният заряд, който нашия народ притежава, ще си пробие път. Това вече се случва и можем да се надяваме, че в близките години ще настъпи осезаема промяна първо в битието ни, а след това и в образа ни пред света.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×