Стефановден е! Време е за равносметка

wikipedia

wikipedia
 

На 27 декември Българската православна църква отбелязва Стефановден.

На този ден трябва да се направи равносметка за отминалата година, като се затваря нейният път, за да се отвори този на идната.

Вярва се, че от Стефановден до Йордановден са така наречените „Мръсни дни“, в който жените не трябва да вършат домакински задължения или да мият косите си. През този период хората трябва да се пазят от злите сили и да не излизат по тъмно навън.

Стефановден е последният християнски празник за годината.

Почитаме паметта на Свети Стефан – един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият мъченик за християнската вяра. Той е един от седемте ученици на Исус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Избраниците били наречени дякони, а Стефан бил пръв измежду тях в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и дарявали имотите си. Свети Стефан е и първият християнски мъченик.

Юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите оклеветили Свети Стефан, че хули Бога и Мойсеевия закон. Старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим, в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт.

Свети Стефан коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето: „Господи, не им зачитай този грях!“ Тялото му е оставено на зверовете и птиците. Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

Стефан се превърнал в първия християнски мъченик, загинал в името на вярата. През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Хората смятат, че този празник „затваря кръга“ на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия.

По традиция трапезата трябва да включва свинско с кисело зеле и баница с месо.

В някои райони на България младите семейства отиват на гости на своите кумове, кръстници и родители. На други места от този ден започват празниците в чест на мишките, които продължават до Кръстовден.

Строго се спазват забраните, характерни за „мръсните дни“. Според народните вярвания през тези дни жените не бива да метат, да предат, нито да мият косите си. Мъжете не трябва да перат ризите си. Смята се, че при неспазването на тези забрани нарушителите им ще се разболеят от лоши болести.

sab (1)

Какво означава името Стефан?

Стефан – от гръцки „венец“. Хората с това име са много контактни, забавни, уважават приятелите си и имат чара да сломят и най-студеното сърце. Но често са и непокорни, имат си собствени правила и играят по тях. Подходящите професии за тези чаровници са свързани с индивидуалната изява, но и творческата мисъл – архитект, предприемач, дизайнер.

Стефан обича красивите жени, но най-много го впечатлява интелектът. Само дама с остър ум и начетеност може да сподели пълноценно живота му. Понякога непреклонността му може да ви ядосва, но помнете, че до вас стои истински мъж и щом сте спечелили сърцето му, ще даде всичко от себе си, за да ви осигури хубав живот. А ако сте негов приятел, никога не го предавайте, защото колкото и да държи на вас, няма да ви прости!

На Стефановден трябва да почерпят Стефан, Стефка, Стефи, Стефчо, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислав, Станислава, Стане, Цако, Цоко, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Стоичко, Шон, Шона.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×