Влюбените варненски дракони в класация на най-впечатляващите паметници в света

littlebg.com

24 часа

Българска скулптура попадна в класацията на най-впечатляващите паметници в света. Това е статуята на двойка дракони, които си подават яйце в Морската градина във Варна, съобщава в. „24 часа“.
Това всъщност е единствената по рода си скулптура. Монтирана е в морската столица в края на 2010 г. Тя е изработена от бронз от скулптора Дарин Лазаров. Драконите са дарение от голяма варненска фирма, която прави ремонта на плувен комплекс “Приморски”.

И заради близостта на басейна Лазаров много иска да зарадва децата, които тренират в него, с приказни същества. Малко след поставянето на паметника обаче много хора започват да го критикуват, но и досега той си е атракция в морската ни столица.

Класацията е направена от американски сайт. “Градовете ни са пълни с внушителни монументи, зашеметяващи скулптури и артистични статуи. Такива има хиляди, но само малко са наистина изключителни и заслужават да бъдат снимани”, пишат там.
И набират предложения кои паметници да бъдат включени в списъка им от потребителите от цял свят. След 160 получени снимки и хиляди гласове те стигат и до класацията, в която намират място и “Влюбените дракони” във Варна.

Ето и някои от останалите избрани за най-впечатляващи.

“Поетът Михай Еминеску”, Румъния

Портретът на големия румънски поет Михай Еминеску оглавява класацията на най-впечатляващите скулптури в света. Той се намира в източния град Онещ.

“Поетът Михай Еминеску”, Румъния

Скулптурата е поставена така, че привечер е още по-красива, защото през нея може да се наблюдава залеза.

„Емигранти“, Ирландия

Средата на ХIX в – от 1845 до 1848, е един от най-тежките периоди в историята на Ирландия. Тогава е големият глад, заради който измират почти три четвърти милиона от населението, а над един милион напуска страната и се изселва.

„Емигранти“, Ирландия

За да не забравят никога това, в центъра на Дъблин е разположена скулптурата “Емигранти”. Тя е направена от Роуан Джилеспи през 1997 г.

„Превъзходство“, САЩ

Огромна сьомга влиза от едната страна на сградата и излиза от другата. Такава гледка може да види всеки, посетил най-големия град в щата Орегон – Портланд.
„Превъзходство“, САЩ

Скулптурата е дълга 3,3 метра и е направена от ръчно ковано желязо и бронз. Нейният създател Кийт Джелъм прави скулптури от метал, които се движат, огъват се при вятър и са добра реклама за всяко място. Между другото точно това е и “Превъзходство”.

„Келпис“, Шотландия

Конструкцията на двете огромни конски глави отнема 7 години.

„Келпис“, Шотландия

Те са по идея на скулптора Анди Скот, високи са 30 метра и тежат по 300 тона. Името идва от митичните същества келпи: полухора – полуконе, които достигали 2 м височина и живеели в реките и езерата на Шотландия и Ирландия.

„Обувките на Дунава“, Унгария

Направен е по идеята на филмовия режисьор Кан Тогай и скулптора Гюла Пойе на западния бряг на река Дунав в Будапеща.

„Обувките на Дунава“, Унгария

С този паметник се почита паметта на всички евреи, които са застреляни от фашистката Партия на кръстосаните стрели или на народната воля по време на Втората световна война. Паметникът символизира обувките, които са останали от убитите на брега.
„Експанзия“, САЩ

“От момента, в който се родим, светът се опитва да ни сложи в контейнер, който вече е направил за нас: номер на социална осигуровка, пол, раса, професия или коефициент на интелигентност. Чудя се дали бихме се разпознали, ако излезем от телата си?”

„Експанзия“, САЩ

Ето с тази идея скулпторът Пейдж Брадли прави “Експанзия” през 2004 г. в Бруклин, Ню Йорк. Сега паметникът е в частна колекция, но Брадли много иска той да се върне на първоначалното си място – до моста в Бруклин.

„Хората край реката“, Сингапур

Чонг Фах Чонг прави много и различни скулптури на хора, които живеят и работят по поречието на река Сингапур.

„Хората край реката“, Сингапур

Тук идеята му е да напомни за ранните заселници, които се установяват точно там.
“Анонимните пешеходци”, Полша

Монументът е разположен на едно от най-натоварените кръстовища в полския град Вроцлав.

“Анонимните пешеходци”, Полша

Той е открит в нощта на 12 срещу 13 декември 2006 г. 14-те бронзови статуи на пешеходци символизират последствията от военния закон, когато тайната полиция арестува хората по тъмно.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.