Перник става маскарадната столица на България! Започна Сурва!

Фейсбук

Фейсбук

За 25-ти път от днес – 29 януари, в продължение на 3 дни, в Перник ще се проведе Сурва. Така за 3 дни Перник става маскарадната столица на България, Балканите и Европа. Юбилейното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“ отбелязва и 50-годишнината от първото дефиле в Перник на маскирани.

Сурва бе открит от кмета на община Перник д-р Вяра Церовска, която  поведе празничното шествие на Сурвакариадата. Редом до нея бяха областният управител д-р Александър Александров и заместник-кметът Севдалина Ковачева.

Шествието събра много красота и багри на маски и костюми и на практика имаше всичко – от традиционните кожени облекла и ликове от пера до реклама на пернишки „Гоуф“. Обединяващо беше настроението и желанието на всички участници да покажат най-доброто от себе си и подготовката, която им е отнела много време,за да могат да се покажат като достойни наследници на вековни традиции.

В пернишките училища учат най-малките пазители на традицията. 450 участници от 17 училища от Перник и околните села положиха максимални усилия, за да се представят добре на празника. След като изгледа дефилетата всички се включиха в народните танци. Пет хора се извиха на площада, което не се е случвало до сега.

Фейсбук

Фейсбук

Заявки за участие в маскарадната фиеста има от 110 групи, като участниците достигат рекордния брой от близо 6400 човека. От чужбина ще дойдат 19 групи. Те са както от Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, така и от далечни екзотични земи. За първи път интерес за участие в пернишкия фестивал е заявила и група от Мали, която ще представи африкански маскараден обичай. През годините в българската маскарадна столица своите традиции са показвали и групи от Япония и Египет.

Пред Общинския младежки дом в събота ще бъде наредена трапеза с традиционни зимни ястия с дегустация. Мераклии ще могат да се снимат с маски във фото ателие. В неделния ден, сред тътена на звънците и пазен от нереално страховитите образи, в Перник ще гостува майсторът в кухнята Иван Звездев.

Кулинарното шоу ще бъде между 11:00 и 14:00 ч. на естрадата в градския парк, като за да си оближат пръстите, Звездев ще предизвика присъстващите с кавърма. В едно от предходните фестивални издания Ути Бъчваров направи в огромен казан вариво по рецепта на кладнишки баби.

И ако кавърмата на Звездев не стигне за любителите на почерпките, гостоприемно на площада в Перник димят скари и се предлага вино в Сурвакарското село, стъкмено от дървени къщи в старовремски механджийски стил, съобщава още Дарик радио.

Фейсбук

Фейсбук

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.