Археолози ще търсят мястото, където патриарх Евтимий е служил преди падането ни под османско владичество

Image_4829405_126

Знаете ли, че в България се намира църква, в която се говори, че е бил заточен патриарх Евтимий? Проф. Николай Овчаров ще даде отговор. Екипът на българския Индиана Джоунс ще търси данни при разкопките в Кирковско. Общината е отделила 50 хил. лв. за целта.

„Става въпрос за църква от 10-12 век в района на с. Добромирци. Там през 60-те години на миналия век са правени разкопки, но оттогава никой не е работил. Може би сега ще бъде поставено начало на по-мащабни проучвания”, разказва проф. Овчаров.

Той припомни интересни предания, според които там е бил заточен патриарх Евтимий в 1394 г. „При строежа на джамия в близкото село Бенковски се е попаднало на погребение на богато облачен висш християнски духовник с митра на главата. Доста хора от района разказват за това, което ме кара да мисля, че това не е измислица. На база на това, което знаем за заточаването на патриарх Евтимий някъде в областта между Солун и Одрин и тези многобройни легенди, има основание за изграждане на работна хипотеза, че това е мястото, където е служил последният български патриарх преди падане на България под османско владичество”, коментира проф. Овчаров.

Екипът на археолога ще започне разкопките в Кирковско през май и юни. „Вече са осигурени 180 хил. лв.за разкопки на Перперикон. Основното ще бъде довършена работа на северната крепостна стена на Акропола, ще бъдат проучени укрепленията в тази част на комплекса, ще се работи и в южното подградие”, обясни Овчаров.

Освен проучвания на Скалния град това лято трябва да стартира и първата мащабна реставрация и консервация на археологическия комплекс. По спечелен проект, община Кърджали очаква 1,5 млн. лв. от Норвежкия фонд. Предвидените дейности включват проектиране на цялата западна част на Акропола с кулата и близо 20 сгради. „В момента са отворени тръжните процедури и при спазване на сроковете, реставрацията и консервацията трябва да започне в началото на юни”, уточни ученият пред 24rodopi.com.

Според него разширяване на археологическите проучвания в Източните Родопи е изключително важно за развитието на културно-историческия туризъм в региона. В тази връзка проф. Овчаров припомни, че от две години няколко интересни обекта чакат да получат статут и акт за собственост, важно условие за кандидатстване по европейски програми за социализиране и оформянето им като привлекателни туристически дестинации. Това са средновековният замък край Вишеград, тракийски светилища край Вишеград, пещерата „Утроба“, крепостта „Моняк“, древните рудници край с. Стремци.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.