Германски производител на авточасти иска да прави завод у нас

Министерство на икономиката

Министерство на икономиката

Германски производител на авточасти иска да прави завод у нас. Възможностите за инвестиции в България бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на немската компания Böсо Böddecker & Co. GmbH & Co. KG в гр.Бон, Германия. Срещата с представителите на фирмата е част от посещението на министър Лукарски във Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Böсо Böddecker е германски производител на авточасти, водеща фирма в производството на системи за заключване на леки автомобили. Компанията работи за едни от най-големите имена в автомобилния бранш.

Министър Лукарски посети предприятието им и се запозна на място с производството.

По време на срещата представителите на Управителния съвет на компанията заявиха, че проучват инвестиционния климат в България, тъй като искат да разширят дейността си в рамките на Източна Европа и страната ни е една от привлекателните бизнес дестинации за тях.

Министър Лукарски заяви, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в България и е сред основните двигатели за икономическия растеж на страната ни.

По думите му възможностите за разширяване на бранша са огромни, а България е много добра бизнес дестинация, като предлага най-ниските данъчни ставки в ЕС и преференции за инвеститорите, като например 0% облагане при реинвестиране на печалба в региони с повече от 25% безработица.

В тази връзка той подчерта, че безработицата в България е паднала под 10% през миналата година, а ръстът БВП е достигнал 2,9%, което е много повече от първоначалните прогнози на Европейската комисия.

„Всичко това се дължи на стриктната финансова дисциплина и политическата стабилност у нас на фона на случващото се в глобален план“, допълни той.

Икономическият министър отбеляза, че Министерството на икономиката предприема активни мерки за насърчаване на инвестициите чрез изготвяне на концепция за Национална стратегия за популяризиране на България като инвестиционна дестинация за периода 2015-2020 г.

Предвиждат се също промени в законодателството за насърчаване на инвестициите и допълнителни облекчения.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев от своя страна запозна потенциалните инвеститори с насърчителните мерки и напомни, че чуждите фирми също биха могли да се възползват от възможностите на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„Преобладаващата част от сертифицираните от Българска агенция за инвестиции инвестиционни проекти са в автомобилния сектор”, допълни той. В тази връзка министър Лукарски сподели, че съвсем наскоро Cushman&Wakefield в класацията „Манюфекчъринг Индекс 2015” е класирала страната ни на трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производствотo.

Представителите на компанията Böсо Böddecker поставиха въпроса за възможностите за дуално обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни. Те получиха уверението на министъра, че по този въпрос се води активен диалог с Министерство на образованието и изрази надежда, че с новия образователен министър ще стигнат скоро до решение на въпроса. „Дуалното обучение е моя политическа цел“, сподели Божидар Лукарски.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×