Начало Малка България 90-годишно училище в Карнобат се превърна в училище на бъдещето

90-годишно училище в Карнобат се превърна в училище на бъдещето

0 Коментар
esteto.bg

Карнобат

В Карнобат откриха начин да превърнат ученето в удоволствие. Там създадоха училище на бъдещето, където високите технологии и приятната атмосфера карат децата да учат, докато се забавляват. Училище, в което децата не си тръгват при звука на последния звънец.

Не само защото има безплатен Wi-Fi в цялата сграда, а просто защото им е приятно. И всичко това не е сън, а реалност.

Карнобат

Това не е частно училище, а държавно. Супер модерното българско училище съществува и се намира в 18-хиляден град. Над 800 ученици и 94 учители живеят заедно. Училището на бъдещето се намира в Карнобат.

Карнобат

„Преди беше доста по-мръчно, със сиви стени. Сега е по-отпускащо – ние се чувстваме в свои води. Чувстваме се като във втори дом“, разказва пред Нова ученичката Константина от СУ „Христо Ботев“ в Карнобат. „След като въведоха дъските с маркери – колко бяхме изненадани – а сега тези интерактивни дъски, с които учим, още п-голяма изненада“, споделя Юлияна.

За Тамер училището с новата му визия дава обмен на идеи между учители и ученици. „Една връзка – това е училище на бъдещето“, смята 11-то класникът. Бъдеще, в което ученици в четвърти клас вече умеят да програмират. „Да програмираш е много забавно“, казва Даниела, която е в четвърти клас. „На нас много ни харесва“. Децата правят анимация с чудовища и извънземни.

Карнобат

И ако все още в повечето училища у нас се работи на стари настолни компютри, то учениците от училището в Карнобат работят на мощни лаптопи. В класната стая старата техника е сложена в кът, като музеен експонат. Самите деца споделят, че най-много харесват лаптопите си, които могат да станат таблети.

За междучасията децата имат си имат т. нар. цветен комуникационен кът. Тук, удобно, в приятна среда могат да гледат филми или просто да си говорят вместо да са в пушкома.

Карнобат

В часа по математика всички деца са с телефони. Тук те не са забранени. „Всяка задача си има код, деца си изтеглят приложението на телефона и могат да сканират задачата, която съм подготвила“, разказва учителят по математиката Ганка Радева. „И докато играят, всъщност решават задачите. И телефоните вече не са забранени.“

Кабинетът по природни науки в СУ „Христо Ботев“ в Карнобат е пълен с макети на човешкото тяло, а таблетите са задължителни. Стаята по химия и физика е истинска лаборатория. „Ние направихме опит с цинк и солна киселина и взаимодействието протича бурно с отделяне на газ водород“, демонстрира ученичката Ани. Имат си и професионален микроскоб, под който изследват бактерии.

Карнобат

В конферентната зала на карнобатското училище пък се правят концерти и презентации на ученическите проекти, прожектират се уроци, образователни филми. Всичко това на четири екрана, с мултимедия и тъчскрийн екрани. Столовете са и чинове, които пък могат да станат и маси. Така конферентната зала при нужда може да стане и класна стая.

Карнобат

В училището има асансьор, за да може двама ученици с увреждания да имат достъп до всички етажи. Психологът на училището Жулиета разказва как преди, когато е нямало асансьор, родителите на дете в инвалидна количка е трябвало да я пренасят на ръце до етажа, на който учи. За сравнение – училищата с асансьори в страната се броят на апръсти. И ако се чудите как едно близо 90-годишно училище се превръща във високо технологично, то е заради учителите и директорите. А те пишат проект след проект и печелят, а парите влагат. Учителят по география Ирина Скарлатова казва, че пишат по 3-4 проекта годишно, поне по един печелят. И учителите, и директорът Иван Стоянов са категорични – трябва много труд и работа.

Карнобат

А всичко това влияе на резултатите на децата. На външно оценяване резултатите им тази година са с една единица повече от миналата. На държавните зрелостни изпити – също, хвали се зам.-директорът на СУ „Христо Ботев“-Карнобат Константина Стоянова. На матурата по английски език ученикът Радостин изкарва пълна 6. И заминава да учи в Англия.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност