Начало Стара планина Български град е най-старият град в Европа с чудните скали

Български град е най-старият град в Европа с чудните скали

1 Коментар

В сянката на морската столица Варна, Провадия си остава неразгадана тайна дори за онези пътешественици, които имат претенциите, че познават България. А е наистина сензационно, че точно тук е основан първият и най-стар праисторически град на целия Стар континент.

Той е съществувал половин хилядолетие и е основан преди почти 7000 години – около 4700 г. преди Христа.

Намирал се е на около 6 км от сегашна Провадия. Местните хора го наричат Солницата. Той бил нещо като днешен Цюрих с неговите банки, защото солните залежи в подножието на селището са му гарантирали несметно богатство. Веществото, което днес използваме като подправка за храна и даже го наричаме „белия убиец”, е играело ролята на валута – разменна единица. Има останки от някогашните порти и стени на крепостта, от нейния некропол – гробището, както и от къщите на древните.

Предполага се, че в него са живеели заедно поне 350 души, което днес звучи като скромен брой, но преди 7 хилядолетия си е било доста хора. Учените се чудят защо намерените човешки останки са разфасовани и що за култура е основала селището извън пещерите. А самите дупки в скалите, откъдето са дошли, се намират недалеч, в уникалната и супер фотогенична местност Чудните скали.

Точно преди 70 години тя е обявена за природна забележителност заради фантастично оформените от времето, вятъра и пълноводната река Луда Камчия. Те приличат на игли с височина от 15 до 50 м, под удивително зеления хълм над тях. Като цялостна форма обаче приличат на пламък, макар някои да ги сравняват с кули на средновековен замък. Наистина е нещо, което трябва да се види.

8 причини България да е следващото чудо в Европа

Цялата картина е невероятна в комбинация с местния язовир. Гледката се открива в цялата си прелест от пътните мостове околовръст, заради които в масивите са прокопани 3 тунела – човек неволно се сеща за въпроса на класика: „Швейцария ли”?! Такива чудеса могат да се видят май единствено в Босна, близо до сръбската граница, а човекът, който пръв ги описва, получава „Нобел” за литература. А който иска не само око да види, но и ръка да пипне може да избере някой от 18 – те специални маршрута за катерене. Те са с различна трудност. За снимане по-удобно е да сторите това, като немалко посетители, и да фотографирате от лодка в синьо-зелените води под скалите, в които канарите се оглеждат с цялата си величавост.

Освен самите природни форми, които наистина са причудливи, интересни са и пещерите и дупките в скалите. Някои от тях са обитавани от едри грабливи птици. Ако човек се влюби и реши да остане по-дълго, място за настаняване е хижата, вдигната за любителите на природните красоти. Странно е, че българската туристическа индустрия изобщо не се сеща да използва това уникално място за посещение от туристите – все едно дали от северното или от южното Черноморие – точно през него минава пътят между сателитните им градове Провадия и Айтос.

Източник: dir.bg

Печели пари през свободното време
1 Коментар
0

Подобни публикации

1 Коментар

арх. михаил петков 13/07/2019 - 20:59

Поздравявам ви! / мп

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност