Начало Стара планина Най-дългата пещера в България – 18 км подземно царство!

Най-дългата пещера в България – 18 км подземно царство!

0 Коментар

Най-дългата пещера в България – 18 км подземно царство! Сещате ли се за коя пещера става въпрос?

Пещерата Духлата се намира в близост до село Боснек, община Перник, това е югозападната част на планина Витоша. Името на пещерата идва от специфичния звук, който създава вятърът на самия ѝ вход. Обявена е за природна забележителност през 1962 г.

Дължината на Духлата е повече от 18 км и това е прави най-дългата в България

Тя е на шест етажа и представлява сложен лабиринт от пещерни системи, поради което специалистите съветват да не се правят опити да влизате в нея, защото обектът е с множество тесни проходи и има опасност човек да заседне в тях. Внезапно покачване на нивото на водата също представлява голям риск. По тази причина тя е заключена за масовия турист, а и голяма част от нея още не е изследвана. Тя е необлагородена и за да се избегнат инциденти с туристи, пещерата е заключена. Влизането става с предварително записване в кметството на Боснек и само спелеолози или пещерняшки клубове имат достъп. Входовете на пещерата са заключени.

Духлата, известна още като Боснешката пещера, е създадена от подземните течения на река Струма. Водата е издълбала множество тунели, галерии, подземни езера и водопади изграждат вътрешността ѝ. Пещерните образования и животинските видове изграждат една красива и вълнуваща картина на един различен свят.

Чрез воден път Духлата се свързва с близките две пещери Пепелянка и Академик.

Реката на Академишките части, Голямата река и Реката на дъжда са сред основните водни артерии в пещерата. Посреща ни Чистилището – тесен и нисък, труден за преминаване няколкометров криволичещ тунел, се разкрива приказното подземно царство с цялото си великолепие: Тронната зала – истински каменен дворец. От тавана висят огромни скални полюлеи и феерични синтрови завеси, от пода стърчат кули, колонади. До Срязания сталактон проблясват бистрите води на малко езеро с калцитни рози. Между многбройните малки залички – Градината, Юфката и др., тайнствено лъкатушат тунели и придават особена прелест на пещерата.

„Губилището”, „Долния път”, „Кончето”, „Малката Духла”, „Синтровото мазе”, „Приказките”, „Арагонитите”, „Камбанарията”, „Сухият край“ са само част от многобройните галерии в Боснешката пещера.

През лятото на 2019 г. ще се проведе поредната проучвателна дейност свързана с пещера Духлата, като целта е да се измерят температурата и влажността в нея, както и нивото на водата по основната река.

*Източник: trafficnews.bg

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност