Българска община ще се отоплява с… минерална вода!

българска община

Българска община въведе проект ”Оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия в отоплителни инсталации на училища, ОДЗ и ЦДГ в град Стралджа, област Ямбол“, който вече е реалност и се радва на голям успех. Той бе реализиран с помощта на Норвежкия финансов механизъм.

Идеята на общината е да се отопляват сгради от термален извор, като използваната вода е с дебит 7 литра в секунда, а температурата е над 75 градуса.

Решението буди сериозни овации, защото освен икономично и иновативно, то е екологично и не замърсява по никакъв начин красивата българска природа.

На този етап това е единствената по рода си централа в България. Тя отоплява две училища и две детски градини в града, като температурата достига цели 25 градуса, без намесата на каквито и да е било други енергийни източници. Според общината отоплението с минерална вода само в едното училище е спестило сума от порядъка на 50 хиляди лева.

Ефектите от иновацията са много, а един от тях е увеличението на броя на децата в детските градини. „Температурата в групите се повиши и достига до 25 градуса. Съвсем леко облечени децата се чувстват много добре в детската градина. Съответно и на нас разходите ни намаляха, понеже нямаме разход за нафта“, сподели своето мнение Веска Йорданова, директор на ЦДГ  в Стралджа.

Екологичната отоплителна централа представлява помпена станция и водопровод с приблизителна дължина 4000 метра, който отвежда топлата вода до котелите на учебните заведения.

Общината цели да включи и други сгради в своя проект, но им е нужна финансова помощ. Кметът Атанас Киров без да крие заяви, че налице са още два неизползваеми минерални източника, които са предвидени да заработят с цел отопление.

Проектът е реализиран в рамките на 9 месеца от своето започване и е коствал повече от 770 хиляди лева. Финансирането му е отпуснато по Програмата за енергийна ефективност и възобновяема енергия от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.