Откриха паметник на български владетел в Италия

Алцек

Паметник на български владетел вече има в Италия. Братът на кан Аспарух, великият кан Алцек, син на Кубрат, който основа около Неапол своя колония с българи през VІІ в., беше почетен от италианците на град Челле ди Булгериа.

За българския кан Алцек, който заселил в около 670 г. българи в няколко селища около дн. гр. Неапол в Италия, сведение дава през VІІІ в. Павел Дякон (ум. 799 г.) в своята „Лангобардска история”.
Дякон пише, че по неизвестни причини тези българи се отделили от своите и отишли в Италия, където се обръщат към лангобардския крал Гримоалд (662-671), който – според Павел Дякон – ги изпратил при своя син Ромуалд и той им дал пусти територии около дн. гр. Неапол, в херцогство Беневенто, където Алцек станал „гасталд” (наместник на херцогството, ср. гостун, наместник в Именника на българските владетели).

Всъщност, самият Ромуалд е херцог на Беневенто ( ум. 677).

Българите на Алцек населяват и създават градовете Sepinum (Сепино), Bovianum (Бояно) и Изерния в регион Молизе. И до днес топонимите в тази италианска област са свързани с българите от VІІ в. на Алцек. Според Павел Дякон, те през VІІІ в. говорили все още на своя език, въпреки, че употребявали и латински.

Така, в италианското градче Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria) вече има паметник на български владетел извън българските земи, съобщиха от посолството на България в Рим.

Паметникът на кан/хан Алцек бе открит от посланика на България в Италия Марин Райков и кметовете на градовете Челе ди Булгерия и Велики Преслав, съответно Джино Марота и Александър Горчев, информира bulgarianhistory.org.

Статуята е висока почти 3 метра и се намира в самия център на града. Каменният постамент тежи около 3-4 тона, а работата по него е продължила половин година – от месец декември 2015 г. до май 2016 г. За историята на прабългарския владетел ще разказва информационна табела.
Челе ди Булгерия, което в превод означава „българските килии“, се намира на на около 400 километра на юг от Рим. Неговото име идва от легендата, че в района е имало манастир с български монаси. То не е единственото, свързано със страната ни по тези географски ширини. Според изследователя д-р Д’Амико става дума за над 700 имена на селища, а пътувалите в региона потвърждават, че местното население възприема историята ни близка до тяхната.

Припомняме, че кан/хан Алцек е считан за петия син на Кубрат. Според изворите, след опустошаването на Стара Велика България, той поема на юг и се установява в днешна Италия. Ето какво откриваме в изворите:

„В това време българският воевода на име Алцеко (Alzeco), който бе напуснал своя народ неизвестно по коя причина, мирно достигнал до Италия и отишъл с цялата си войска при крал Гримуалд, като му обещавал, че ще му служи и ще живее в неговото царство. Гримуалд, като го изпратил при сина си Ромуалд в Беневент, заповядал на последния да определи местоживелища на Алцеко с неговия народ. Ромуалд го приел благосклонно и им назначил разпръснати места за поселение, които дотогава били пусти, а именно: Sepinum, Bovianum et Iserniam, и по други градове в своята територия, а самаго Алцеко, като изменил името на достойнството му, заповядал вместо вожд (воевода, dux) да се нарича gastaldius-управител.“

От „Gesta Dagoberti regis francorum“

Реализацията на проекта е осъществена от фондация „Трежър“. Идеята е подкрепена от местното население и посланик Марин Райков. Според инициаторите, величественият паметник трябва да напомня за общите корени на българския и италианския народ. Идеята за създаването на монумента идва след като екипът на организацията се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за едно от своите изследователски пътувания в Челе ди Булгерия. Скулптор на статуята е Дишко Дишков, а консултант на проекта – Александър Въчков.

снимка: Посолство на република България в република Италия

снимка: Посолство на република България в република Италия