Правят паметник на български хан в Италия

Алцек

Алцек
Паметник на български хан ще бъде направен в Италия. Инициативата е на българи в Италия. Те ще направят паметник на българския хан Алцек.

Легенда разказва, че когато синовете на Кубрат се разделили и всеки тръгнал в различна посока, един от братята – Алцек, се установил с народа си в земите именно на днешна Италия.

Затова българите, живеещи в Италия, са решили да направят паметник в негово име. Той ще бъде поставен в град Челе ди Булгария в Южна Италия.

Освен доста местности, носещи името България – като град Челе ди Булгария, планина Булгaриа, област Бургария, български следи в Италия личат и в редица архитектурни паметници. Специално внимание заслужава катедралата от Ларино, построена през 1318 година в провинция Campobasso, област Molise.

В орнаментите се различава древнобългарският знак IYI.

Алцек

Алцек

Алцѐк е петият син на хан (кан) Кубрат, живял в Гало Матезе, Сепино, Бояно и Изерния в регион Молизе в Централна Италия.

Теофан Изповедник съобщава, че след разпадането на Велика България, част от прабългарите, които били предвождани от най-малкия син на кан Кубрат — Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство. Павел Дякон отделя място в историята си за преселването на прабългарите в областта Беневентум: под предводителството на кан Алцек българите дошли в Италия при краля на лангобардите Гримуалд I (662-667), който прави Алцек гасталд и го изпратил при сина си Ромуалд I от Беневенто в Беневентум, където се заселили в Сепино, Бояно и Изерния в регион Молизе. Павел Дякон обаче не дава данни откъде са дошли Алцековите прабългари. Повече сведения за кан Алцек няма.

На науката е известен и още един хан Алцек, който е бил вожд на прабългарските орди в състава на Аварския хаганат. Основен източник за тези събития е средновековната хроника на Фредегар. През 631 година избухнала междуособна война между Алцековите прабългари и аварските вождове за престола на хаганата, в която прабългарите били разбити и се преселили в Бавария.

Франкският крал Дагоберт I разрешил на Алцековите прабългари да се заселят в тези земи, но тайно заповядал на своите командри да избият българите през нощта. Баварците, по това време зависими от франките, в определената нощ ги нападали и изклали. Едва 700 от общо 9000-те Алциокови българи успели да се спасят от клането и да преминат през Алпите, след което се заселили в италийските земи. Кралят на лангобардите Гримуалд I (662-667) прави Алцек гасталд и го изпратил при сина си Ромуалд I от Беневенто в Беневенто, където в 668 г. се заселили в Сепино, Бояно и Изерния. Tази малка група прабългари се заселва в т.н. Пентаполис между Венеция и Равена, по-късно те отиват още по̀ на юг в Кампания между Бари и Метапонтум срещу о-в Сицилия.

Макар приела италианския език българската аристокрация запазва съзнанието за етническия си произход. В средновековието нейните феодални владения са наричани булгарии, а много от самите феодали се именуват Булгаро и пазят това име и до днес.

Някои историци са на мнение, че Алцек и Алциок са една и съща историческа личност — най-малкият син на кан Кубрат, а други ги смятат за родственици — баща и син, но за тези хипотези, няма преки доказателства и почиват само на изследователски изводи.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.