Внимание! Пластмасовите бутилки са опасни при продължителна употреба

бТВ

бТВ„Не е опасно да пиете кафе в пластмасова чашка, но е за предпочитане да го правите в стъклена или порцеланова.“ Това смята д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог в Центъра по биология на храните.

По думите му риск от отделяне на вещества от пластмасата има, но не може да ги квалифицираме като опасни за здравето на човека. Опасни са единствено  бисфенол А.

Нередно е да се използват по 2-3 месеца пластмасови бутилки. Ако се съхраняват на топло и слънчева светлина дълго време, те стават опасни, предупреждава специалистът.

Според него е добре дадена бутилка да се използва с предназначението, с което е – бутилка, в която е имало вода, да се слага само вода в нея, а не вино или друго.

„Не бива да се използват бутилки не по предназначение. Ако си сипете в една пластмасова бутилка вода и я пиете няколко дни, не е опасно, но ако си сипете ракия или олио, тогава става опасно“, обяснява още Сергей Иванов в ефира на бТВ.

Той препоръча на 1-2 г. да се сменят пластмасовите посуда, които употребяваме вкъщи.

butilki.bg

butilki.bg

Ето какво означават трудно забележими знаци върху пластмасовите бутилки:

Например, пластмасата, на която има триъгълник с цифра 1, отделя тежки метали и вещества, които могат да повлияят върху хормоналния баланс на човек. Всъщност този знак използват почти всички производители на вода и напитки, които всекидневно пием.

Друг рисков материал е номер 3 – от него се правят опаковките на много потребителски стоки, но съдържа поне два опасни химикала, влияещи отново върху хормоните. Най-опасен е обаче номер 7 – отделя бисфенол А – вещество, което унищожава ендокринната ви система.

Най-простият съвет на специалистите е, когато купуваме храна или напитка в дадена опаковка или бутилка, тя да не се използва за друго. Четете внимателно не само етикета, но и знаците по стоката.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.