4 пъти по-малко нови българи

лична карта

Все по-малко нови българи през изминалата година. Това показва статистиката. Според официалните данни те са 4 пъти по-малко в сравнение с предходната година, отчита годишният доклад на Комисията за българско гражданство към администрацията на президента.

Така за 2017 година български паспорт са получили едва 3380 души. За сметка на това само година по-рано техният брой е бил близо 12 900 души. В доклада обаче не се посочват причините за тази промяна, въпреки факта, че последните години има трайна тенденция за покачване на броя на хората, поискали български лични документи.

Най-много са хората, получили паспорт заради българския си произход или заради родител българин. Такива са съответно 1436 и 1613 души. Други 307 са натурализирани по общия ред, тъй като от години живеят у нас или пък са сключили брак с нашенец. 12 души за взели гражданство заради някакви инвестиции, но нито един от тях не е крупен инвеститор, който да е вложил пари в проект от клас А. През 2017 година за своите заслуги към страната лични документи са взели и осем спортисти

Отделно от това статистиката показва, че на 251 човека е възстановено БГ гражданството. По традиция най-напред в класацията са македонците, като 1150 души са получили гражданство. На второ място се нареждат украинците, които са 710 човека. Интересен нюанс е, че израелците и турците изпреварват гражданите на Молдова, където има масирана българска диаспора и по принцип се нареждат в топ три. През 2017-а с родни документи са се сдобили 303 души от Израел, 294 от Турция, а молдовците са едва 207. Само година по-рано те са били над 1200 души или близо 6 пъти повече.

Сред желаещите да станат българи са още 194 сърби, 78 албанци, 41 арменци, 34 виетнамци и други. Сред екзотичните дестинации са още граждани от Кувейт, Корея, Еквадор, Венецуела, Конго, Етиопия, Нигерия, Индия и други.

*Източник: Монитор.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.