Проф. Трайков: Швеция ни даде пари за откритието ни

проф. Лъчезар Трайков„Имаме новина, но колко е революционна – времето ще покаже. Екипът, с който работим, сме в област, където откритията ще предстоят. Общото е, че не знаем причината за тези заболявания – Паркисон, Алцхаймер, деменция, склероза. За всички тези заболявания за момента имаме само симптоматично лечение.“

Това сподели пред бТВ проф. Лъчезар Трайков – ръководител на екип от учени, които в резултат на огромна клинична и и изследователска дейност и в сътрудничество с водещи специалисти от Европейски генетични центрове откриха рядко генетично заболяване, близко до Алцхаймер.
Те бива да оставаме с впечатление, че Алцхаймер е наследствена болест, уточни още професорът във връзка със съобщението, че е открито ново генетично заболяване.

„В резултат от едно дългогодишно сътрудничество с шведски екип от учени в Каролинска, те решиха да инвестират в нашия екип. И така, те отпуснаха 450 000 евро за проекта, като парите бяха отпуснати от шведски университет. Бяхме одобрени и от Фонда на научни изследвания в България, но не ни отпуснаха средства“, уточнява проф. Трайков.

„Тези дегенеративни болести се мъчихме да ги разграничим. Изведнъж се оказва, че има голямо припокриване помежду им. Появиха се и 4-5 нови заболявания. Някои се сдобиха с нови имена, други – останаха като симптоми. В нашия случай имаме едно междинно състояние, което не можем да обясним със съществуващите генни мутации“, разяснява проф. Трайков. „Нашето откритие касае едно междинно звено“, скромничи професорът.

Лекарят разкри и че екипът му е открил и нови симптоми на деменция. „Сега се сблъскваме с нови симптоми. Примерно, на един възрастен човек му предстои пътуване до ново място. Но вместо да е щастлив от това, той усеща една тревожност – как ще стигне до там, дали е предвидил всички дрехи, дали е предвидил организацията по пътуването – въобще една неувереност. Тази тревожност може да се прояви и в работата му – една работа, която е вършил без проблем до вчера, едно усещане, че е допуснал грешка, едно непрекъснато проверяване. Това е на ниво поведенчески симптоми, които са нови за деменцията.“

Но проф. Трайков бе категоричен – „четенето ще отсрочи, но няма да ви спаси от деменцията.“

Сънят също е много важен за мозъка и за развитието на деменцията, уточни специалистът. По думите му 4 разходки в парка по 40 минути всяка седмица свеждат до нула генетичния риск за деменция.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×