„Надиграй ме“ влиза в българските училища

българските училища

Най-гледаното реалити на БНТ 2 – „НАДИГРАЙ МЕ”, влиза в българските училища. Седмият сезон на фолклорното шоу стартира на 24 април, за да предизвика танцовите умения на ученици от хореографски паралелки в цялата страна. Първият епизод на „НАДИГРАЙ МЕ В УЧИЛИЩЕ” ще бъде излъчен пряко от Студио 1 по БНТ 2 и БНТ Свят от 20:00 часа.

За седма поредна година националната медия продължава инициативата си в подкрепа на българските традиции, след огромния успех на шестия сезон, чиито финал достигна рекорден рейтинг по гледаемост. За седем години БНТ 2 реализира издания на „Надиграй ме” за деца и балканско надиграване, излезе на открито и възроди традицията на неделните хора в шести сезон, организира надигравания в софийските райони Банкя, Кремиковци и Сердика.

Сега екипът на медията се обръща към най-младите, за да им даде възможност в ефир да покажат любовта си към традицията и народните танци. Тази година кампанията е подкрепена от Министерството на образованието и науката.

„За седем години доказахме, че телевизията може да поднесе по най-атрактивен начин интереса към българските народни танци на хора от всички поколения.А той продължава да се разраства – доказателство за това са десетките клубове и хилядите българи, които играят в тях. Като обществена телевизия, БНТ 2 отговаря на големия зрителски интерес и с новия сезон, в който ще дадем възможност на ученици да се изявят на екрана на БНТ 2, ще видим уменията и познанията им за българския фолклор, ще разберем с какво ги привличат традициите и българските танци. И може би нашето послание ще бъде „хората всъщност са уроци по родолюбие, нека се изучават от всички в училище“ каза Екатерина Генова, директор на Дирекция „БНТ Свят и региони”.

Водещ и на новия сезон ще бъде хореографът на ансамбъл „Чинари” и един от авторите на формата – Асен Павлов, който вече седем години е на екрана на БНТ 2 с танцовото шоу.

„В основата на всичко в традицията стоят децата. Предавайки на децата хората, предизвиквайки в тях интерес към фолклора, смятам, че е една кодировка за бъдещо развитие и съхранение на българската традиция”, каза Асен Павлов.

„НАДИГРАЙ МЕ В УЧИЛИЩЕ” ще изправи едни срещу други в танцова надпревара ученици от 5 до 8 клас на хореографските паралелки в 12 училища в цялата страна. Това са възпитаниците на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски” от гр. Варна, 144 СОУ “Народни будители” – гр. София, СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим, СОУ “Константин Костантинов” – гр. Сливен, СОУ “Отец Паисий” – гр. Враца, СОУ “Емилиян Станев” – гр. Велико Търново, СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Видин, 140 СОУ “Иван Богоров” – гр. София, СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пловдив, СОУ “Св. Климент Охридски” – гр. Добрич, СОУ “Добри Чинтулов” – гр. Бургас и СОУ “Сава Доброплодни” – гр. Шумен.

В надиграванията, които ще се излъчват всяка неделя пряко от Студио 1 на БНТ, учениците ще демонстрират уменията си в различните народни танци в шест кръга, като ще бъдат оценявани от жури. Зрителите на БНТ 2 и БНТ Свят отново ще имат възможност да подкрепят своите фаворити чрез гласуване с SMS на всеки от кръговете.

В първия кръг надиграването ще е между възпитаниците на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски” от гр. Варна и учениците от 144 СОУ “Народни будители” от гр. София.

Това стана ясно на жребия, който беше изтеглен в ефира на сутрешния блок на БНТ 2. Как ще се представят те – ще стане ясно на 24 април.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.