В Тетевен отвори врати частната експозиция „Хаджиивановата къща“

експозиция

В Тетевен се проведе официалното откриване на частната експозиция „Хаджиивановата къща“.
В нея са изложени вещи, документи и предмети, свързани с двата известни възрожденски рода – на Хаджи Иван, свързан с национално-освободителното движение и основаване на революционния комитет от Левски, знатен търговец, защитник на бедните и човеколюбец/ и на Михал Койчев /свързан с културното и икономическо развитие на град Тетевен. Михал Койчев е и основател на днешния Градски исторически музей – един от 100-те национални туристически обекта на България/.

експозиция

След като отец Павел извърши празничен водосвет за здраве, домакинът Хаджи Иван Станев /наследник на двата възрожденски рода/ приветства присъстващите и изказа благодарности към хората, които са му помогнали да осъществи своята идея.

Мероприятието продължи с прожекция на кратък филм за живота и делото на родовете – на Хаджи Иван и на Михал Койчев. В края на прожекцията последва обиколка на експозицията, по време на която домакинът – Станев разказа интересни факти за изложените вещи и предмети.

експозиция

Безспорно най-голям интерес сред експонатите предизвика „Тъмната стая“, в която бе пресъздадена картина от тайна среща с участието на Васил Левски.

експозиция

Хаджиивановата къща – на братята Станьо и Станчо Хаджи Иванови, е една от най-посещаваните къщи в Тетевен. Построена е през 1848г. Намира се в централната част на гр. Тетевен срещу църквата „Св. Всях Светих“ и до скоро е била позната сред гостите на града като механа “Тетевен“. Къщата е построена от Хаджи Иван Станев – убит от турците през 1862 г.

експозиция

Братята Станьо и Станчо са били заточеници в Диарбекир, където Станчо намира смъртта си. Хаджиивановата къща многократно е посещавана от Васил Левски. В нея се заклеват Левски, Станьо Врабевски, Петко Милев Страшния, Иван Фурнаджиев, Ненка Маркова – Комитаджийката и други видни борци за освобождението на България. При входа на горния етаж на къщата има скривалище, което е запазено и до днес.

Частната експозиция ще бъде отворена за посещение: от сряда до неделя.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×