Родопи, Рила, Пирин: откъде идват имената на родните ни планини?

Пирин

Пирин Ася Мишева

Родопи, Рила, Пирин: откъде идват имената на родните ни планини? Знаете ли какво всъщност означават имената на българските планини?
Рила

Първото известно име на планината всъщност е римско – наричали са я Доунакс, Донукас Монс или Дунакс. Всички те произлизат от латинската дума “донакс” със значение “даряваща планина”. Днешното й име обаче е с тракийски корени и най-вероятно в оригинал е звучало по-скоро като Роула, променено от нахлулите по-късно славянски племена на Рила.

Родопи

Името е с тракийски поризход и е записано още преди новата ера от Херодот, а векове по-късно е споменавано и от Трасил от Мендес и Псевдо-Плутарх , които го свързват с местна легенда за сестрата и брат Родопа и Хемус. В миналото най-често се споменава именно като Родопа или Родопе, без множественото число Родопи, популярно днес.

Ivaylo Madzharov Photography

Пирин

Споровете дали името на планината идва от тракийското “перинтос” (тоест “скала”) или от името на славянския бог Перун най-веротяно ще останат неразрешени. Факт е, обаче, че местните предпочитат да наричат планината Перин или Ирин-Пирин. Много романтично.

Стара планина

Най-сетне напълно разбираемо и българско име! Невинаги е било такова – траките са й казвали Хемус, славяните – Маторни гори, а османците – Коджабалкан или просто Балкан. Впрочем, последната дума не е османска, а персийска и значи просто “висок”.

SimeonDonovPhoto

Нощна София, изглед от Витоша

Витоша

Най-старото има на Витоша е Скопар с по-късни вариации Скомпос или Скопиос. Идва от гръцки и означава “стръмна планина”. Със сегашното си име Витоша е известна от Средновековието, като значението е двувърха (двуглава) планина, а прозходът по всяка вероятност е тракийски.

Източник: 360mag

Коментар

  1. Стамов Б. 22/10/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.