Ето как българи създадоха първата нискотарифна авиокомпания

Бизнесмоделът на първата българска авиокомпания „Бунавад“ наподобявал този на сегашните нискотарифни превозвачи – багажът, ако има, се заплаща отделно.Това припомня в профила си във Фейсбук икономистът Лъчезар Богданов. Той публикува брошура на авиокомпанията от 1927 г. – 1928 г. за редовни полети, пише fakti.bg.

Българско народно въздухоплавателно акционерно дружество – Бунавад (Бунавадъ) е първата българска авиокомпания. Дружеството е създадено на 22 ноември 1926 г. с договор между Царство България и немския авиоконцерн Junkers & Co като смесено българо-германско дружество за авиотранспорт.
То обслужва първата българска редовна пътническа и пощенска авиолиния София-Русе- Варна с два самолета Junkers F 13 от 25 октомври 1927 г. и през 1928 година открива редовни въздушни граждански линии между най-важните български градове.

Поради икономическата криза след т.н. Голяма депресия довела авиокомпанията до фактически фалит и поставила в невъзможност българската държава да изпълнява договорните условия с германският си партньор то прекратява съществуването си в 1930 г. Въздушните съобщения и поща продължават да се поддържат от „Дирекцията на въздухоплаването“ на Царство България.

Следвоенен непряк наследник на „Бунавад“ е Дирекция Въздушни съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията (ДВС), която открива въздушни линии под името БВС (Български въздушни съобщения) и която с време се превръща в ТАБСО, БГА Балкан и наследници – България еър и др.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.