Начало Българи юнаци Българче е второ в света в състезание по китайски език

Българче е второ в света в състезание по китайски език

0 Коментар

12-класничка от Френската езикова гимназия в Пловдив спечели второ място в света в престижното състезание „Китайски езиков мост“, в което участниците демонстрират познанията си по владеене на китайски език.

Лора Тоскова и нейният съотборник Станислав Макреев от 18-то училище „Уилям Гладстон“ в София изучават езика на Конфуций в профилирани паралелки. Лора се подготвя за състезанието от 4 години и успехът й е сбъдната мечта.

„Не го очаквах всъщност, много благодаря наистина“, каза развълнуваната Лора. Момичето бе изненадно от своите съученици. „Първият кръг, в който бяха всички отбори от целия свят – 99 страни премина в 3 дни като първия ден имаше въпроси, свързани с китайската култура и език, втория ден беше реч, а третия ден – изпълнение, свързано с китайската култура“, разказа Лора през какви етапи е минало състезанието в град Кунмин, провинция Юннан.

Успехът на Лора е резултат от петгодишното ѝ обучение в китайската паралелка, за която Френската гимназия обяви прием през 2014-та година. За да се класира в последния етап на състезанието Лора печели второ място на националното състезание през пролетта. В началото на месец октомври тя и Станислав Макреев от София заминават за Китай за финалните кръгове от надпреварата, които са под формата на телевизионен риалити формат, който гледат милиони зрители.

Наградата на Лора е едногодишна пълна стипендия в китайски университет. Обучението там ще ѝ помогне да усъвършенства езиковите си умения и да сбъдне мечтата си да стане посланик на България в Китай.

*Информация на БНТ.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност