Българин основа държава в Тихия океан

в. 24 часа

в. 24 часа

Собствена държава си основа българският бизнесмен Владимир Баланов.

Намира се на плаващ остров в Тихия океан, на около 16 000 км от България и 1000 км северно от Нова Зеландия. Площта ѝ е 27 хил. кв. км, или колкото Белгия, и всъщност се намира на плаващ остров, образуван от пемза при изригването на подводен вулкан.

“Две години опитвах да присъединя острова към България, предлагах го и на Европейския съюз. Нито един чиновник не се развълнува и реших, че ще направя собствена държава”, разказа пред в. “24 часа” Владимир Баланов.

Българското външно министерство отхвърли искането му да присъедини острова, който е собственост на негова фирма, към страната, защото на него нямало местни жители.

Всъщност правилното обръщение към него вече е княз Владимир Баланов, тъй като новата държава е княжество. Казва се Нова Атлантида и засега има 3-ма жители – князът, съпругата му Галина и синът Йордан. Намерен е обаче вицепремиер и четвърти поданик – шефът на Менса в България Христо Радков.

Баланов избрал монархията като форма на управление, за да избегне възможността да бъде свален на купени избори, ако Нова Атлантида е република. “При избори нямам никаква гаранция, че няма да се появи някой олигарх, да докара някакви поданици и да завземе всичко”, разказва Баланов.
Княжеството вече си има конституция, с която е станало и обявяването на държавата. В момента му трябва признание от поне една друга държава, за да бъде съвсем официализирана процедурата. Князът води преговори с доста страни от Южна Америка, а и от ЕС. Засега е решил да ползва българските закони, докато Нова Атлантида напише собствени.

Владимир Баланов не крие, че се е вдъхновил за създаването на новата държава от Либерланд – основана през април тази година от чеха Вит Йедличка върху 7 кв. км ничия земя между Сърбия и Хърватия. Докато Либерланд залага на свободния живот и дори позволява наркотиците, то Нова Атлантида е повече бизнес начинание. Княз Баланов със скулптора Георги Чапкънов, който се е заел със задачата да направи герб на новата държава. Островът държава разполага с 12-милна зона териториални води и 200-милна икономическа зона около него. И съответно, рибните ресурси в тази част от Тихия океан, както и с подземните богатства.

Княз Баланов обаче има доста по-перспективни планове за Нова Атлантида. Разработил е четири варианта. Първият предвижда създаването на социална мрежа за гражданите на новата държава на адрес IQ140.eu. С регистрацията новите поданици ще получат по 500 княжески долара, но в електронни пари тип биткойн.

Три пъти повече ще получават регистрираните нобелисти, които имат право на поданство по право според Конституцията на Нова Атлантида.

С парите си поданиците стават акционери в новата държава, а разрастването на социалната мрежа трябвало да гарантира приходи от реклама и съответно създаването на национално богатство наравно с природните богатства на острова.

Именно заради виртуалната валута князът иска да привлече за поданици компютърни специалисти. Допълнително виртуалните княжески долари можело да бъдат ползвани за обмяна между поданиците.

Най-амбициозният вариант за бъдещето на Нова Атлантида предвижда влизането ѝв ЕС, и то заради икономическите проблеми на съюза. Според княз Баланов Нова Атлантида има възможност да осигури 4 трилиона евро, с които икономиката на ЕС да бъде рестартирана.
“Икономическият потенциал на острова е около 100 трилиона долара. Можем да създадем акционерно дружество с участието на острова, ЕС и 28-те членки”, разказва Баланов за плана. Всеки акционер ще получи по 3,3% от това дружество, което означавало акции по около 1 трилион. Европейската централна банка пък можела да изкупи акции за 4 трилиона, с което също да стане акционер. Тези пари според плана се делят на три – 1 трилион остава за акционерите, а останалите се вкарват в два фонда. Първият щял да е за инфраструктурни проекти като предложения от плана “Юнкер”. Вторият да напечата ваучери за по 3000 евро за всеки гражданин на ЕС, с които да се купуват европейски стоки и съответно да се завърти икономиката.

Баланов възнамерява да продаде още малко от дела на Нова Атлантида на ЕЦБ срещу 180 млрд. евро, с които да финансира 3 научни центъра в ЕС. Единият ще е в родния му Свищов, вторият в Солун, а третият в Германия. Идеята е те да привлекат най-добрите световни учени.

Амбициозните планове за бъдещето на Нова Атлантида зависи засега от набирането на кандидати за граждани. Изискването към тях е да не са осъждани и да не се укриват от правосъдието в родните им страни.

В. “24 часа” първи разказа за открития и завладян от Владимир Баланов остров. Той успял да забие вимпел на фирмата си на острова през 2013 г. и искаше да го присъедини към България. Така страната ни щеше да получи задморска колония, която да експлоатира. Нито президентът Росен Плевнелиев, нито 3 правителства обаче проявиха интерес. Заради това и Баланов се обърна към шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но и оттам не получи отговор. Предложението на Баланов бе подкрепено дори със становища от професорите по международно право Александър Янков и Иван Владимиров.

Самият остров се казва YNJI и е образуван от вулканично изригване през 2012 г.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.