Начало BG Открития Българският гений: Българин реши 50-годишна математическа загадка

Българският гений: Българин реши 50-годишна математическа загадка

от LittleBG
0 Коментар

Александър Стойчев – доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова и възпитаник на Американския университет в България, доказа за пореден път, че по-велик от българския гений няма! Българинът реши 50-годишна математическа загадка.

Решение на 50-годишна научна загадка ще доведе до създаването на изцяло нови цифрови приложения и подобрение в работата на настоящите

Заедно с неговия докторант Владимир Сухой двамата прекарват последните 3 години в търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие – създадено през 1964 г. Дигиталната революция не би била възможна без бързото преобразуване на Фурие – алгоритъм, който обработва цифровия сигнал.

Благодарение на него всеки ден милиарди хора по целия свят могат да гледат и слушат аудио и видео съдържание, предавано по интернет. Проблемът, който възниква, е, че в продължение на половин век никой не успява да намери алгоритъма за обратната операция.

Тази липса установява доц. Александър Стойчев, докато чете учебници и научни книги, за да намери начин да обясни бързото преобразуване на Фурие на студентите в магистърската програма, в която преподава.

Казусът предизвика любопитството на доц. Стойчев и Владимир Сухой и те се заемат с намирането на алгоритъм за обратната трансформация. Подобно на всички алгоритми, и този решава задачи в поредица от стъпки – преобразува резултата към неговия начален вектор. Тяхната разработка обаче е много по-сложна и за решаването на главоблъсканицата използват мощни компютри, с които да докажат, че формулата им е противоположна на бързото преобразуване на Фурие.

След множество проверки, двамата са убедени, че са постигнали научен пробив и публикуват откритието си в специализираното списание Scientific Reports. Научното откритие ще доведе до пренаписването на учебниците и лекционните курсове в областта на цифровата обработка на сигнали.

Доц. Стойчев споделя, че много от уменията, които са му помогнали при тази разработка, е усвоил по време на обучението си в АУБ.

Източник: БНР

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност