Българка измисли шрифт на кирилица за дислексия

Българка измисли шрифт на кирилица за дислексия. Първият шрифт на кирилица, който прави четенето по-лесно и помага на деца и възрастни с дислексия, може да бъде изтеглен напълно безплатно.

Автор на шрифта Adys е Кристина Костова.

Това е сайтът, който тя прави специално, за да улесни достъпа до него: www.adysfont.com
„Идеята дойде спонтанно. Като студент изучаването на шрифтовото изкуство беше изключително интересно за мен. Разглеждахме шрифтове, създавани от професионалисти и принципи, които не се срещат често в ежедневната ни доза информация. И през цялото това време не правех връзката между конкретните форми и влиянието им към читателите със специфични нужди. Идеята дойде от една жена, съвсем спонтанно, която дори не беше специалист в областта на дизайна. Започнах активно проучване на честите прояви под името дислексия и след месец и половина се явих на изпит за магистър с точен план какво искам да правя. Така започна създаването на Adys“, споделя българката в интервю за priobshti.se.Запитана с какво шрифтът е по-различен и как помага за по-лесното четене, Кристина Костова обяснява: „Шрифтът е подходящ за хора с лека до средна степен на прояви на дислексия, но формите му по никакъв начин не биха дразнели обикновените читатели. На първо място в израждането съм използвала форми кирилицата, които се характеризират с по-висока четимост. Това включва повече знаци с горни и долни дължини, или тези елементи на знаците, които излизат над останалите. Това спомага четенето като дава възможност по-бързо и лесно да се разпознае формата на думата. Този тип знаци са характерни за българската форма на кирилица, която за жалост не е масово разпространена, дори при нас.

Другата основна насока са леките деформации на близки визуално знаци, така че да се избегне размяната им едни с други. Това прави повечето знаци дори с леки промени, но все пак уникални. И не на последно място е уплътняването в основата на знака, което намалява ротацията и въртенето им. Като допълнение са различни технически промени като увеличеното междуредово пространство и това между думите. Така изграден шрифта го прави подходящ за употреба за материали за начинаещи читатели, но и също и за напреднали такива.“

Първата функция на сайта е всеки да може лесно да свали шрифта в два варианта (начертания) Adys Regular и Adys Bold. Те са напълно достатъчни за разработка на материали за дислексици. Другите два варианта – Italic и Medium обслужват нуждите на графично оформление за по-дизайнерски продукти. Има възможност за изтегляне на формати, които лесно да се вграждат в сайтове и уеб приложения.
Сайтът има страница отделена с различни съвети както за дизайнери, така и за хора, работещи с дислексици. Също така и полезни линкове. Постепенно попълвам информацията. Целта е хората да могат да се информират и да улеснят ежедневието си, а дислексията да се приема свободно в обществото.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×