Тайните, които крият Червенските скални манастири

Червен
Средновековният град Червен и Червенските скални манастири отстоят на няколко десетки километра от град Русе. Те са в границите на природния парк на река Русенски Лом и съвсем близо до днешното село Червен. Средновековният Червен наследява византийските поселения по река Русенски Лом и се издига върху основите на ромейска крепост.

Червен е сред един от най-развитите икономически и културни центрове във Второто Българско царство. Средновековният град включва вътрешна част, издигната върху високо скално плато и външен град, построен в подножието на височината, на която е разположен вътрешния град, наричан още цитадела.

От 1235 г. Червен е център на Червенската митрополия. В близост до крепостта са устроени няколко скални манастира. Те са част от скалните манастири по поречието на Русенски Лом, заедно с Ивановските скални манастири и скалният манастир „Св. Димитър Бесарбовски“, намиращ се в непосредствена близост до град Русе, в землището на с. Бесарбово. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Манастирите край с. Иваново, намиращи се на около 18 км. южно от Русе, пък са под закрилата ЮНЕСКО.

Манастирите, издълбани в скалите край реката и притоците й Бели и Черни Лом, са съградени от монаси исихасти. Във варовиковите скали те издълбали килии и параклиси, в които далеч от светската суета искали да открият Христос в истинската му светлина.

Освен духовен център градът от епохата на Второто българско царство, който разглеждаме, е и занаятчийски такъв. В пределите му се развиват битови и художествени занаяти, като добив и обработка на желязо, златарство, производство на строителни материали и трапезна керамика.

През 1388 г. средновековен Червен е превзет от османските турци и разрушен. Въпреки това животът в него не стихва дълго време. Първоначално градът запазил административните си функции, но те постепенно затихнали.

Зад стените на Червен археолозите откриват средновековен замък, подземни водоснабдителни съоръжения, административни сгради, църкви и жилища, работилници, улици. Сред дребните находки от разкопки са накити, монети, керамика и въоръжение.

Първите разкопки в крепостта се провеждат през 1910/1911 г. Редовни проучвания се осъществяват от 1961 г.

С Решение № 953 на Министерския съвет от 1997 г. средновековният град Червен е обявен за археологически резерват.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.