Ето какво поискаха българите в Унгария от вицепрезидента

Унгария

Национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа насоченост, поискаха наши сънародници по време на разговора си с вицепрезидента Илияна Йотова в Будапеща. Срещата се състоя в сградата на Българското републиканско самоуправление в Унгария.
Вицепрезидентът бе на работно посещение в Будапеща, като визитата бе по покана на българската общност в Унгария и се осъществи в навечерието на Деня на българо-унгарското приятелство – 19-и октомври.

По време на срещата Илияна Йотова отбеляза, че работата й с българските общности зад граница е приоритетна в дейността й като вицепрезидент.

„От особена важност ще бъде изучаването и запазването на българския език в страните с исторически български общности, както и гарантиране правата на сънародниците ни там“, бе категорична Илияна Йотова, според която, за да се случи това е необходимо да се направи разширена среща – дискусия с представители на всички институции.

Д-р Данчо Мусев, председател на организацията изрази надежда, че българската държава ще се ангажира целенасочено с проблемите на сънародниците ни зад граница. Ще бъде добре да се промени мисленето за създаването на такава политика и тя да не се прави „на парче“, а да се вземе пример от унгарските институции, отбеляза той по време на разговора с българския вицепрезидент.

Унгария

На свой ред говорителят на българската общност в местния парламент Симеон Варга акцентира върху необходимостта България да се включи по-активно в реализацията и отбелязването на Деня на българо-унгарското приятелство. Според него, това би придало на събитието допълнителна значимост и важност.

В хода на разговора нашите сънародници споделиха пред вицепрезидента Йотова желанието си българските институции да съдействат за възстановяване на дейността на българското училище „Христо Ботев“, закрито през 2011 г. Една от задължителните предпоставки за добро обучение и образование на децата, според нашите сънародници е, българската държава да командирова в Унгария начални педагози и преподаватели.

„Добре е да бъдат обсъдени и набелязани поне няколко варианта за възстановяване функциите на училището, за да може да бъде избран най-работещият от тях“, отбеляза в отговор вицепрезидентът.

Илияна Йотова бе категорична, че ще продължи и занапред да работи за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. По време на срещата вицепрезидентът и представителите на организацията дискутираха инициативата за осигуряване на възможността българските деца от чужбина да държат българска матура, каквато държат учениците в България.

„Ще продължим да работим за създаването на интернет платформа, чрез която всички наши сънародници, които не живеят на територията на България, да могат да получават и обменят информация от българската държава по важни за тях въпроси“, посочи още Илияна Йотова пред представителите на българската общност в Будапеща.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.