Ето къде са най-мързеливите европейци!

най-мързеливите

Ето къде са най-мързеливите европейци! Данните на европейската статистическа служба Евростат по повод Европейската седмица на регионите са категорични – младежите в Северозападна България са най-мързеливи.

Те нито учат, нито работят, нито търсят препитание. 46.5% от младите между 18 и 24 г. в Северозапада миналата година не са правили нищо – нито са учили, нито работили, нито търсили работа.

В класацията след България се нарежда Френска Гвиана – с почти същия процент на неработещи и неучещи млади хора – 45%, а на третото място идва Сицилия – с 41.4 на сто. Петицата на мързеливите се запълва с още два гръцки региона – Стереа Елада – с почти 40 на сто, и Пелопонес – с 36.5%. Средното за ЕС е 15%.

Северозападният регион е на последно място сред всички региони в Европа и по очаквана продължителност на живота в ЕС. В първата петица с най-добри показатели три от позициите са за испански региони – Мадрид, Кастилия и Навара.

Според данните родените през 2015 г. в региона на Мадрид могат да очакват да доживеят до 84.5 години (общо за мъжете и жените) и това е най-високата продължителност на живота за ЕС. На второ място идват сънародниците им от Навара – с очаквана продължителност от 84.1 години. Третото място си делят два региона – френски и италиански. Това са френският регион Ил-дьо-Франс, в който се намира и Париж. Там за родените през 2015 г. очакваната продължителност на живота е 84 години. Същата продължителност има и в италианския регион Тренто. Кастилия е на петото място с 83.9 години.

Средната продължителност за ЕС е 80.6 години. На този фон родените в Северозападния регион могат да очакват да живеят до 73.5 години, което е най-ниското от всички 274 европейски региона. На предпоследното място (273-то) пък се нарежда Северен централен район (със 74.1 години).

Следващата справка класира регионите по дял на висшистите и тук четири от петте места се заемат единствено от Великобритания, като това са различните региони на Лондон. Там между 70 и 85% от хората на възраст 30-34 г. имат висше образование. Средното за ЕС е 40%. Петата позиция е за региона около столицата на Дания. Северозападният регион има най-малко хора с диплома от университет от всички в Европа – едва 21 на сто.

 

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.