Какви са проблемите на децата на българите мигранти?

дете, littlebg.com

freeimages.com

В България има повече от 260 хиляди деца, които по някакъв повод са оставени без родители, според проучване на УНИЦЕФ-България, направено през 2013 година и огласено в края на миналата година.

Изследването е установило още, че 22% от децата в България имат родител мигрант – тоест, всяко пето дете живее без единия или двамата родители, които са в чужбина. Над 2 милиона пък са българите мигранти.

А над 10% от децата на родители, работещи в чужбина, развиват проблеми в поведението и имат нужда от специализирана подкрепа. Това обясни пред Darstnews психологът Андрей Атанасов, който работи с българи, сблъскали се с подобни проблеми.

По думите му трудовата миграция ще оказва все по-голямо влияние върху децата във всяка една възраст, а последствията понякога могат да са катастрофални.

В момента почти всяко десето дете изостава и отпада от училище, а по-късно се появяват и сериозни психологически травми, като в тази група най-често влизат деца, на които и двамата родители отсъстват.

Подрастващите са отглеждани от бабите и дядовците, чувстват се изоставени от родителите им, а в много от случаите последните им изпращат малко пари, които отиват основно за храна.

Специалистите са убедени, че има пряка връзка и между отсъствието на родителите и криминалните  изяви на непълнолетните.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×