Водолаз откри амфора, пълна с палмово масло край Созопол

амфора, пълна с палмово масло
Изключително ценна находка е открил леководолаз край Созопол – късноантична амфора от V-VI век, пълна с палмово масло. Под водата край нашите брегове от началото на 60-те години на ХХ век, когато в България започна бурното развитие на подводния спорт, леководолази са открили хиляди амфори.

Но само една, открита край Калиакра от американския изследовател Робърт Балард е била със съхранен товар – солен паламуд. Амфорите са били универсалният корабен амбалаж през Античността и Средновековието.

Нареждани по определен начин те са запълвали плътно корабния трюм. Така се е използвал всеки кубически сантиметър на неголемите трюмни помещения, а товарът е ставал плътна маса, която не е позволявала разместване при вълнение на морето – една от честите причини за гибелта на кораби дори днес.

В амфорите са насипвали всичко, което може да тече – жито, вино, зехтин, риба, смоли, масло, дори фурми и пирони.

Любопитно е за какво са използвали древните жители на нашите земи наливното масло. Защото устни сведения на созополски рибари гласят, че при тралене на калкан са вадили десетки амфори с палмово масло.

Носили са ги във фабрика за сапун в Бургас, там им го купували или им давали равностойността в калъпчета сапун.

Дали древните траки са влагали, както някои днешни мандри, палмово масло в сиренето? Или са го използвали за производство на сапун? Науката засега няма отговор на този въпрос.

амфора, пълна с палмово масло

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.