Уникално! Първото българско фентъзи, вдъхновено от фолклора

littlebg.com

goldenappleseries.com

“Златната ябълка” е фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от българската митология и фолклор.

Действието се развива в необятен планински свят, където мъглите се раждат от косите на могъщи змейове и въплъщенията на сезоните бродят из гъстите гори. Това е епичен балкански фентъзи свят, в който хората използват магически чанове, за да се борят с Кошмарите – огромни чудовища, сменящи облика си, които се хранят със човешката скръб. Тук песента на Самодивата е едновременно най-благословеният дар и най-ужасното проклятие.

Макар историята да се развива в екзотична фентъзи среда, тя засяга съвременни проблеми, с които зрителят лесно може да се идентифицира – това е история за порастването в един сложен фентъзи свят, който е изправен пред промени в климата, ефектите от неконтролирана индустриализация, ксенофобия, социална изолация, расизъм и задълбочен конфликт.

Управляван от древни горски духове и съвсем отскоро населен от хора, светът е на прага на война между индустриалния град Хан и духовете от Вулкан планина.

Сериалът проследява историята на 14-годишната Вихра от град Хан и нейното пътуване към златната ябълка. Тя е упорито и решително момиче, което бързо трябва да се адаптира към дивия свят, в който се е озовалo.

Не виждайки друг начин да помогне на родителите си – майка й Искра, кмет на града, и баща й Вулкан Змей, водач на духовете – които се оказват лидери на двете враждуващи страни, Вихра се измъква от Хан и се отправя към Кубер планина. Тя иска  да открие златната ябълка, надявайки се да спаси дома си и да възстанови вековното споразумение, което гарантира мир между хората и духовете. Според легендите ябълката е магически предмет, който може да изпълнява желания и се появява веднъж на сто години.

По пътя й към нея се присъединява Тина – млада самодива, търсеща приключения. Тина е див и непокорен млад воден дух, който се опитва да избяга от скуката в родната си планина. Тя се очарова от всичко ново и вълнуващо, включително всичко, направено от хората, но й е много трудно да се осмели да го доближи или да им се довери.

По техния път към ябълката, нашите две героини срещат двама братя – 14- годишния Влад и 16-годишния Бран. Те са кукери, специално тренирани ловци на духове, възпитани да вярват, че всички духове  са зли. Тъй като нямат друг избор, двамата братя са принудени да се съюзят с Вихра и Тина, за да открият ябълката и да я използват за собствените си нужди. По време на търсенето си те трябва да се научат да се доверяват на Вихра и другите духове и да се примирят с дълго пазена семейна тайна.

Противно на вярването на различните групи, които търсят ябълката, че тя ще разреши всички проблеми на мига, никой от хората, които живеят в Кубер планина, не търси артефакта. Жителите на планината, известни като Балканджии, са привикнали към живота в тежки условия и вярват, че проблемите не се решават от магически предмети, за които не е сигурно дали съществуват, а като се използват собствената сила и интелект.

Тези възгледи са подложени на изпитание, когато Кубер планина е атакувана от настъпващата армия на Сивоплащите – съюз от различни племена и хора, които търсят ново място за живот. Техните плащове са сиви заради дима и праха от земите, които са изгорили и унищожили, защото те не уважават духовете и агресивно използват всички ресурси , които могат да намерят.

Всички тези групи, техните  желания и мечти, се сблъскват в подножието на Кубер планина… а накрая всеки от тях е изправен пред тежък избор.

“Златната ябълка” е приключенски екшън сериал. Той е насочен към широка демографска група, започваща с деца между 10 и 13-годишна възраст, но разглежда и теми, които биха представлявали интерес и за по-възрастния зрител. Рейтингът на сериала е 8+, като целевата публика се състои както от момчета, така и от момичета.

Всеки сезон на “Златната ябълка” се състои от 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. Това е анимационен приключенски сериал, който може да се излъчва в праймтайм. В него децата ще харесат приключението и екшън елементите, а на по-възрастната публика ще допаднат екзотичната среда и съвременните теми. Всеки епизод проследява историята за някоя от различните групи по техния път към ябълката.

Разплитайки собствените си истории, нашите главни герои намират начин да разрешат по-големите проблеми в родните си места. Сериалът ще запознае зрителя с нов и интересен свят, вдъхновен от митология и фолклор, които са непознати на съвременната западна публика.

Заради географското си разположение източноевропейската митология и фолклор умело смeсват влияния от азиатските номади, Ориента, древна Гърция, тракийската и славянската култура. Резултатът е нещо съвсем ново и интересно, но все пак европейско. Сериалът ще разчита значително на тези екзотични елементи за визуалния стил и логиката на света. Това е и история за порастването в един сложен фантазен свят, който е изправен пред промени в климата, ефектите от неконтролирана индустриализация, ксенофобия, социална изолация, расизъм и задълбочен конфликт.

Стилът на поредицата ще използва смесени техники, комбиниращи дигитални 2D герои, като някои от фентъзи съществата ще бъдат 3D. Декорите ще са дигитално нарисувани с компютърно генерирани ефекти.

Светът на “Златната ябълка” е населен от разнообразни същества, условно разделени на горски духове и хора. Технологичното развитие на хората е с еквивалент на нашето ниво през XVI-XVII век – оръжия като мускети и пушки кремъклийки са сравнително разпространени.

Духовете са много разнообразни и са от различен вид – всеки въплъщава отделните природни стихии или  сънища, страхове, болести, сезони и т.н. Те ще изглеждат като смесица между специален ефект и нещо физическо – например Змеят прилича на буреносен облак (специален ефект), но е със физическо лице. Физическата част е вдъхновена и базирана на животни или различни източноевропейски маски и орнаменти.

В момента сериалът е във фаза на предпродукция. Освен това се оглеждаме за потенциални инвеститори и разпространители, които да ни помогнат да финансираме и реализираме“Златната ябълка”.

Създател на сериала е Димитър Петров – български аниматор, който е работил за Cartoon Network Studios Europe. Идеята му е да представи България на останалия свят и то в положителните й аспекти. Затова сериалът се разработва едновременно на български и на английски език.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×