Помните ли рисунките от учебниците по история? А знаете ли кой ги е рисувал?

Димитър Гюдженов
Рисунките от учебниците по история, които ни карат да се чувстваме горди! Така може да определим картините на Димитър Гюдженов.

Всеки българин си спомня за достолепния цар Симеон, седнал величествено на трона, който сякаш ни смразява с поглед! Този образ е запечатан в съзнанието на всеки българин, именно от учебниците по история в училище.

Но не всеки знае, че тези невероятни картини са дело на художника Димитър Гюдженов.

Димитър Гюдженов

Димитър Гюдженов

Левски, Иван Вазов, Христо Ботев, хан Аспарух, цар Симеон, цар Калоян – рисунки с портрети на велики българи, които допълват разказите от учебниците по история. И тези откъси като че ли оживяват с неговите картини.

Сега журналистът и главен редактор на Портал „Култура” Тони Николов и издателят арх. Стефан Добрев са създали първия албум на известния български художник Димитър Гюдженов, представящ цялостно неговото творчество. Те го представиха в ефира на БНТ.

Димитър Гюдженов е български художник, известен със своите картини на военна и историческа тематика, често използвани за илюстрации в енциклопедии и учебници по българска история.

Син е на художника Атанас Гюдженов. През 1915 г. завършва живопис в класа на проф. Цено Тодоров в Художественото индустриално училище (днес Национална художествена академия) в София, като междувременно учи два семестъра и в парижкото Национално училище за изящни изкуства (1913-14).

Започва да рисува като военен художник в щаба на Осма пехотна тунджанска дивизия.

През 1959 г. на Димитър Гюдженов и проф. Никола Кожухаров е поверено изписването на старозагорската църква „Свети Димитър“. През 1961 двамата изографисват и варненския православен храм „Свети Николай“. Гюдженов рисува стенописи на църкви и в Бургас, Пловдив, Чирпан.

Димитър Гюдженов Димитър Гюдженов
Димитър Гюдженов
Димитър Гюдженов
Димитър Гюдженов
Димитър Гюдженов

Димитър Гюдженов

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.