Тайните на Странджа: Лековит камък прави чудеса

в. Всеки ден

в. Всеки ден

От векове Странджа планина крие мистерии и загадки. Един от мистичните обекти, които планината е приютила, е така нареченият Марков камък, известен още като Голям камък.

Природното чудо се намира близо до село Долно Ябълково. Марков камък и водата, която тече до него са чудодейни, твърдят местните, цитирани от в. „Всеки ден“.

Лековитата течност помага при различни заболявания, твърдят запознати. Освен това вдъхвала надежда на обезверени и изтерзани хора.
Чудодейното действие на водата карало тук да прииждат хора от цялата страна.

Според старо предание тя е най-ефективна при безплодие. Ето защо жените, които се опитвали да се сдобият с рожба, често посещавали мястото.

Говори се дори, че бездетните булки взимали частици от вълшебния камък, стривали ги във водата и ги поглъщали. Не след дълго те вече се радвали на първото си отроче.

Според едно от преданията прословутият Марков Камък всъщност е изпуснат от Света Богородица точно, за да помага на жените, които копнеят за дете.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.