„Тихият ангел” дядо Добри тръгва по кината

photo_verybig_95445

Делото на най-големия благодетел на Българската православна църква Дядо Добри вдъхнови продуценти от няколко държави.

След една година съвместна работа лентата „Светецът от Байлово” вече е готова и трябва да излезе по екраните в целия свят след броени дни.

„Тихият ангел” е филм за доброта, милосърдие и любов. История за столетник, дарил над 80 000 лева на различни църкви, но живеещ като аскет. Копродукция на България, САЩ и Германия.

За столетника ще говорят дъщеря му Богдана, Симеон Сакскобургготски, както и редица негови приятели, роднини, съседи. И всичко това на фона на най-красивите кътчета на България.

Създателите на лентата споделят, че филмът за живия светец от Байлово ще се бори на наградите „Оскар” за най-добра документалистика. „Мълчаливият ангел” ще участва със сигурност и на фестивала в Кан.

След около месец дядо Добри ще навърши 101 години. Старецът от десетилетия събира пари за ремонт и строеж на църкви в България. Той често може да бъде видян пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” или църквата „Свети Седмочисленици”.

С просия в пластмасова чашка старецът е събрал да дари 40 000 лева на „Александър Невски“, 10 000 лева за Байловската черква „Св. Кирил и Методий“ и е направил и дарения от хиляди левове за черквите в Калофер и Поибрене.

С времето Дядо Добри се е превърнал в символ на добротата за много българи. Той е считан и за изключителен духовен пример.

×