Първи ученически хакатон

elsys-bg.org

elsys-bg.org

От 26 до 28 юни 2015 г. в столичното Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) ще се проведе първият ученически хакатон HackTUES. Хакатонът е нов вид състезание по програмиране, което събира на едно място голям брой участници, разпределени в отбори до 5 човека. В продължение на няколко дни те работят върху разрешаването на практически проблем или по тема, зададена от журито на състезанието.

Темата на първия изцяло ученически хакатон у нас е “Автоматизация и подобрение на учебния процес”.  Целта на HackTUES е да допринесе за модернизиране на процесите в училището, както и да даде възможност на ученици от различни класове да придобият практически опит в създаването на софтуер, работата в екип и в подкрепата на обществени каузи каквато е идеята за модернизиране на образованието. Ментори на отборите и членове на журито са както преподаватели от училището, така и представители на различни компании, работещи в сферата на информационните технологии като HackBulgaria, ChaosGroup, MusalaSoft.

Повече от 80 ученика от осми до дванадесети клас в ТУЕС вече са се записали за участие. На 28 юни, неделя, от 14.00 до 18.00 ч. участващите отбори ще представят своите разработки пред журито в училището в жк Младост 1 (ул. „Владимир Пашов“ 2,  до Окръжна болница), а по-късно същия ден в 19.00 ч. ще бъдат връчени наградите.

Ще бъдат отличени първите три отбора, чиито софтуерни разработки допринасят най-ефективно за подобряване на учебния процес в ТУЕС. Наградите са купа HackTUES, безплатно обучение за първия модул Fundamentals на SoftUni, платка Raspberry Pi Model B и настолна игра Тери Пратчет: Вещиците от ChaosGroup, както и cloud сървър от 1GB RAM от StandByte. Предвидени са и специални грамоти за най-добро представяне, за най-оригинална идея и за най-добре работещ продукт.

Идеята за състезанието идва от ученици от 10-ти клас в ТУЕС и среща подкрепата на ръководството на училището.

„Въпреки краткото време за подготовка, подкрепихме идеята на учениците, защото вярваме в силата на тяхната творческа енергия. Надявам се, че състезанието ще вдъхнови повече ученици да работят заедно и да търсят нови територии за развитие“ –  казва доц. д-р Стела Стефанова, директор на ТУЕС.

„Даваме си сметка, че първият хакатон е „бета версия“ на състезанието, но се надяваме това да се превърне в една добра традиция на ТУЕС. Идеята беше приета с ентусиазъм както от учениците, така и от ръководството на училището. Очакваме освен забавление, хакатонът да донесе и практическа полза на всички нас“ – коментира Маргарита Илиева, ученик от 10-ти клас в ТУЕС и един от организаторите на събитието.

Според регламента на състезанието, то е отворено само за ученици от ТУЕС, като до финалния етап и оценка от журито ще бъдат допуснати само авторски проекти.  Допустимо е продуктите, които ще се представят, да не са напълно завършени, но трябва да са в достатъчно напреднала фаза на разработване, за да се демонстрира тяхната функционалност.

Състезанието е подкрепено от MusalaSoft, HackBulgaria, Chaos group, Software University, StandByte, Nemetschek България и Subway България. 

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×