Супер полезните свойства на сланината

Сланинатасланина е животинска – свинска или телешка – подкожна мастна тъкан. Силно калорична и бързо засищаща, тя е важен хранителен източник (осолена, печена, пушена, варена) на енергия през зимата и е символ на българската кухня от стотици години – традиционна част от българската трапеза.

Освен това е богата на витамини, не съдържа канцерогенни вещества и не е радиоактивна. Сланината, предназначена за консумация, трябва да бъде свежа и бяла на цвят, добре осолена и да се съхранява обезателно в дървени съдове.

Не е вярно твърдението, че яденето на сланина е вредно по принцип – въпросът е в количеството, което ще поемете. Не преяждайте и теглото ви ще бъде ОК. Дори през зимните месеци, когато обездвижването застрашително се засилва. Именно през зимния сезон нейното консумиране е задължително, защото тогава рискът да се разболеете от остра респираторна вирусна инфекция или от грип е значителен.

Освен профилактично средство, някои лекари я препоръчват да присъства ежедневно в менюто на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Освен източник на енергия и витамини, сланината съдържа значителни количества есенциални мастни киселини омега-3 и омега-6, които спомагат за изграждането на клетките и за синтеза на хормони, както и за изхвърлянето на токсичните вещества от организма – при умерена редовна употреба.

Има и силни антиоксидантни свойства, тъй като съдържа селен – микроелемент, чиито количества са незначителни, съпоставено с обичайните храни. По принцип, по-големи количества селен са необходими да се приемат от активни спортисти, бременни и кърмачки, както и от заклети пушачи!

Сланината интензифицира механизма на изхвърляне на тежки метали от целия организъм, действа оздравително при заболявания на белите дробове, прочиства от налепи и микросъсиреци кръвоносните съдове, стимулира работата на жлъчката, действа ефикасно при паразитно причинени инфекции и парализира глистите в чревния тракт. А ако я консумирате редовно, то очаквайте постепенно повишаване на имунитета, както и на жизнения Ви тонус.

Препоръчително е това да става в комбинация със сурови зеленчуци – като салата с олио и натурален винен оцет, (който е естествен антиоксидант). Ако пък закусвате с нея (и малко хляб), то гладът ви веднага ще изчезне.

Също така, поставяйки парче сланина – задължително солена – върху болна става, то след броени часове болките отшумяват… В тази връзка, чиста, необработена и неосолена сланина, примесена с ситно нарязани цветове на невен, след запържване и прецеждане се оказва изключително ефикасно средство да разнесете, чрез масажи и последвали компреси, кръвосъсиреци от травмирани места по тялото!Източник: vsyakajena

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.