Начало Малка България 200 000 българчета живеят зад граница

200 000 българчета живеят зад граница

от LittleBG
0 Коментар

българчета

Повече от 200 000 българчета живеят зад граница. Това е информация от Протокол №7, съставен на заседанието на Комисията по политиките за българите в чужбина, информира standartnews.Броят на нашите сънародници в чужбина расте непрекъснато. Повече от 750 000 се намират в държавите-членки на ЕС, а общият брой е приблизително 2.5 милиона българи. Само за един месец през 2014 г., според доклада, повече от 19 000 български бебета са родени в чужбина и са получили своите ЕГН-та.

Според данни на Националния статистически институт през изминалите 10 години 25% от българчетата са родени или заминали извън граница с родителите си. Само през 2016 г. страната са напуснали 1732 деца като родените през годината са 65 084 деца.

Казано на езика на статистиката, 3% от родените в страната деца, заминават да живеят извън граница. В тази цифра не се включват децата, които са родени в чужбина и не са взимали български акт за раждане и не са декларирали постоянен адрес в страната.

За съжаление, това е жестоката реалност, според която извън граница има една цяла България. Отново според тази стряскаща статистика само в Испания живеят 170 000 българи, от които 24 000 са деца. От тези 24 000 деца само 10% ходят на българско училище.

Всички останали се вливат в масата – посещават местните училища, след това продължават обучението си в техните университети и започват работа в Испания. На практика нашите деца се претопяват и стават част от други народи.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност